Slechts 3 procent van de technische vakmensen is vrouw in 2021

Het aantal vrouwen in de techniek is slechts drie procent. Dit bericht werd vrijdag 16 april 2021 bekend gemaakt door Techniek Nederland. Deze organisatie wil dat het aantal vrouwen in de techniek gaat toenemen. Daarom heeft de brancheorganisatie een oproep gedaan om meer meisjes te laten starten met een technische opleiding. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland geeft aan dat het aandeel vrouwen in de techniek de komende tijd moet groeien met ongeveer 17 procent. Als het aandeel vrouwen in de techniek in totaal ongeveer zal groeien tot 202 procent dan is er geen sprake meer van een tekort aan vakmensen in de techniek.

Techniek Nederland

Techniek Nederland is de afgelopen jaren vaker in het nieuws geweest. Deze organisatie heeft vaker aan de noodbel getrokken met betrekking tot het tekort aan technisch personeel. Techniek Nederland geeft aan dat de komende jaren duizenden extra elektromonteurs en installatiemonteurs moeten worden aangetrokken in de techniek. Volgens Terpstra is het tekort aan vakmensen in een periode van 5 jaar verdubbeld van 800 werknemers tekort naar 1600 tekort. Dit bericht had Techniek Nederland eerder al bekend gemaakt. Er werd door de brancheorganisatie naar verschillende oplossingen gezocht.

Meer opleiden in de techniek

Zo heeft Techniek Nederland vaker aangegeven dat er meer moet worden opgeleid in de techniek. Het lijkt er op dat met deze reguliere aansporing onvoldoende nieuwe vakkrachten worden aangetrokken. Daarom moeten er nog andere maatregelen worden doorgevoerd. Zo moet er voor worden gezorgd dat de instroom in technische opleidingen groter wordt. Er zouden meer vrouwen in de techniek aan de slag moeten. Er is werk voldoende in de techniek de komende jaren. Volgens Techniek Nederland zijn dames van cruciaal belang voor de toekomst voor de techniek in Nederland.