Skoda investeert in ontwikkeling elektrische auto’s vanaf 2017

Skoda heeft bekend gemaakt dat ze de komende jaren fors zal gaan investeren in automodellen die volledig elektrisch worden aangedreven. Naar verwachting zal de eerste volledig elektrisch aangedreven Skoda in 2020 op de markt verschijnen. Dit zal een vijfdeurs SUV-coupé zijn van Skoda. Op woensdag 29 maart 2017 heeft Skoda een aantal schetsen vrijgegeven van het studiemodel van deze SUV-coupé die de naam Vision E draagt.

Skoda in het nieuws
Een paar weken geleden had Skoda de interesse in het nieuws gewekt met haar berichtgeving over toekomstige elektrische modellen. Toen speculeerde men nog over een coupéversie van de SUV Kodiaq. De conceptcar toont echter in grote lijnen het productiemodel van Skoda’s allereerste auto die volledig elektrisch is aangedreven. Die auto heeft echter in uiterlijk weinig overeenkomsten met de Skoda Kodiaq. De auto staat daarnaast op een heel ander platform. Als platform dient de MEB-basis. Deze basis zal de komende jaren worden gebruikt voor een groot aantal elektrische modellen die door de Volkswagen Group gebouwd zullen worden.

Skoda Vision E
Tegenover AutoWeek maakte Bernhard Maier, de CEO van Skoda, bekend dat de Vision E niet zomaar een studiemodel is. Volgens de CEO geeft dit model duidelijk weer hoe de eerste volledige elektrische auto er uit zal komen te zien. Skoda gaat volgens hem niet veel meer aan de buitenkant van dit model wijzigen. Daarnaast krijgt de eerste elektrische auto van Skoda ook ongeveer de afmetingen van de Vision E. De elektrische Skoda zal de volgende afmetingen hebben:

  • 4,65 meter lang,
  • 1,92 meter breed
  • 1,55 meter hoog.

Vanwege de lange wielbasis van 2,85 meter is er een veel ruimte voor het interieur ontstaan. Op dit moment is het echter nog onduidelijk hoe het interieur van de elektrische auto er precies uit zal komen te zien volgens Maier.

Actieradius
De actieradius van de Skoda Vision E komt is ongeveer 500 kilometer met volledig opgeladen accu’s. Daarnaast haalt de Skoda Vision E volgens de technische specificaties een topsnelheid van 180 km/h. De auto bevat twee elektromotoren die gezamenlijk een vermogen leveren van 225 kW. De Vision E zal volgende maand worden onthuld net als de Kodiaq Coupé. Dit gebeurd op de autoshow van Shanghai onthuld.

Elektrische auto’s van Skoda
De komende jaren wil Skoda nog meer de focus leggen op de ontwikkeling en productie van elektrische auto’s. Op die manier wil de autoproducent serieus werk maken van haar elektro-strategie. Het bedrijf heeft de doelstelling benoemd dat in 2025 een kwart van alle nieuw verkochte Skoda’s een elektrische aandrijving moet hebben. In 2025 wil Skoda vijf Skoda-modellen in productie hebben die volledig elektrisch zijn. Skoda gaat niet alleen meer elektrische auto’s produceren het merk ook meer plug-in hybrides gaan maken. Deze plug-in hybrides zijn auto’s die naast een elektrische aandrijving ook een andere aandrijving hebben. Dit is meestal een benzinemotor. Volledig elektrisch aangedreven auto’s zijn echter nog milieuvriendelijker dan plug-in hybrides.