Rookpauzes kosten geld aldus Duitse werkgeversorganisaties

De Duitse werkgeversorganisaties Bundesverband Mittelständische Wirtschaft (BVMW) en Unternehmerverband Mittelständische Wirtschaft (UMW) zijn van mening dat roken tijdens werkuren geheel moet worden verboden. Rookpauzes zouden volgens de werkgeversorganisaties een slechte invloed hebben op de productiviteit van de werknemers. Daarnaast kosten ze het bedrijfsleven veel geld.

Mario Ohoven, president van het Bundesverband Mittelständische Wirtschaft, geeft aan dat: “Rookpauzes tijdens de werkuren kunnen niet langer worden getolereerd.” Hij deed deze uitspraak in het Duitse magazine Bild. Volgens Mario zou een rookpauze 2000 euro per jaar per werknemer kosten.

Volgens Ursula Frerichs, woordvoerder van het Unternehmerverband Mittelständische Wirtschaft, zouden niet rokende werknemers benadeeld worden. Het werk wordt namelijk in de rookpauze onderbroken terwijl ze niet-rokers dan gewoon doorwerken. Uiteindelijk zouden niet-rokers daardoor meer werk verrichten en minder pauzes hebben.

De vakbondskoepel Deutscher Gewerkschaftsbund (DGB) geeft aan dat rookpauzes juist voor een goede sfeer zouden zorgen binnen het bedrijf. Het verbieden van rookpauzes zou daarom onverstandig zijn.