Gesprekken over arbeidsvoorwaarden Duitse metaalsector afgebroken januari 2018

De Duitse vakbond IG Metall en werkgevers in de deelstaat Baden-Württemberg hebben zaterdag 27 januari 2018 gesprekken gevoerd over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor de Duitse metaalsector. Deze gesprekken zijn echter zonder resultaat afgebroken. De werknemers in de metaalsector van Duitsland zouden onder andere een hoger loon hebben geëist en kortere werktijden.

Industriegewerkschaft Metall
IG Metall staat voor Industriegewerkschaft Metall en is de grootste vakbond ter wereld. In totaal heeft de Industriegewerkschaft Metall ongeveer 2,3 miljoen leden. Samen met de werkgevers probeerde deze IG Metall vakbond er voor te zorgen dat het conflict tussen werkgevers en werknemers in metaal opgelost zou worden. Wanneer de cao-onderhandelingen in Baden-Württemberg tot een resultaat hadden geleid dan zou dit resultaat ook van toepassing zijn in andere Duitse deelstaten. Dit is tenminste wel de gebruikelijke gang van zaken.

Werkgevers in de staalindustrie
Stefan Wolf van de regionale werkgeversvereniging heeft aangegeven dat de vakbond IG Metall in de nacht van vrijdag op zaterdag op het laatste moment met nieuwe eisen kwam. Deze eisen zouden volgens de werkgevers onmogelijk kunnen worden ingewilligd. Nu dreigen er nieuwe stakingen in de Duitse metaalindustrie. De vakbond IG Metall gaat nu in beraad wanneer, waar en hoelang er zal worden gestaakt. Het is mogelijk dat de stakingen komende maandag al plaatsvinden.

Eisen van IG Metall

De vakbond heeft van de werkgevers geëist dat de bijna vier miljoen werknemers in de sector elektronische en metaalindustrie flexibele werktijden moeten krijgen. Bovendien zouden de werktijden ook verkort moeten kunnen worden. Wanneer bepaalde metaalarbeiders te maken hebben met specifieke gezinsomstandigheden die een kortere werkweek zouden vereisen dan zouden deze werknemers enkele jaren een 28-urige werkweek moeten kunnen hebben. Daarbij zouden de werknemers ook een compensatie moeten krijgen voor het inkomen dat ze hebben misgelopen door korter te werken.

Nieuwe stakingen dreigen
Volgens IG Metall zouden de werkgevers met geen enkel constructief aanbod zijn gekomen richting de werknemers in de metaal. Roman Zitzelsberger, lokaal vakbondsleider van IG Metall, geeft aan dat de werkgevers in de onderhandelingen niets anders gedaan dan problemen opgeworpen. Daarom zal Zitzelsberger de bond aanbevelen om volgende week te starten met stakingen. Hoe de stakingen in de metaal plaats zullen vinden is vooralsnog onduidelijk.