Prijzen in de bouw gaan omhoog in 2018

De orderportefeuille van bouwbedrijven is gegroeid in de maand juli van 2018. Vooral in de woningbouw worden meer orders geplaatst bij bouwondernemingen. Gemiddeld hebben bouwbedrijven in Nederland voor ongeveer 10,2 maanden werk in het vooruitzicht. Dat is tien procent meer dan de maand daarvoor. Ongeveer zeventig procent van de bouwondernemingen geeft aan dat de prijzen in de bouw waarschijnlijk zullen toenemen. De toename in de prijs heeft vooral te maken met de balans tussen vraag en aanbod in de bouw. De vraag in de bouw neemt toe en het aanbod blijft nog steeds wat achter. Daardoor stijgt de prijs in de bouw voor woningen en utiliteitscomplexen.

Bouwbedrijven
Grote bouwbedrijven zoals BAM, Boskalis, TBI, Dura Vermeer, Van Wijnen en Ballast Nedam hebben meer dan 10 procent aan orders binnengehaald. Dat bleek al eerder uit onderzoek dat is gedaan in opdracht van Cobouw. Ongeveer de helft van de ondervraagde bouwbedrijven geeft aan dat er sprake is van vertraging in het aangenomen werk. Als belangrijkste reden wordt het personeelstekort genoemd. In 2018 zouden bouwbedrijven in totaal voor meer dan 3 miljard euro aan extra werk kunnen binnen halen ten opzichte van 2017.

Economisch Instituut van de Bouw (EIB)

Bouwbedrijven kunnen in Nederland nauwelijks voldoen aan de vraag in de markt. De meeste bouwbedrijven hebben het al druk en kunnen nauwelijks meer orders verwerken. Bovendien hebben veel bouwbedrijven een tekort aan capaciteit om de werkdruk te verdelen. Er is te weinig personeel en het personeel dat er wel is wordt zwaar belast met de huidige werkdruk. Het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) laat zien dat het vooral druk is in de woningbouw. In deze sector hebben bouwondernemingen gemiddeld 11,5 maanden werk in het verschiet. Ook de totale werkvoorraad in de bouw is toegenomen. Bouwbedrijven hebben 1,4 maanden meer werk dan in dezelfde periode vorig jaar. Nylas Visser van het EIB: “Er is meer vraag dan aanbod, dus de prijzen gaan vanzelf omhoog. Bedrijven kunnen meer vragen, want er móét gebouwd worden.”

Bouwbedrijven
Grote bouwbedrijven zoals BAM, Boskalis, TBI, Dura Vermeer, Van Wijnen en Ballast Nedam hebben meer dan 10 procent aan orders binnengehaald. Dat bleek al eerder uit onderzoek dat is gedaan in opdracht van Cobouw. Ongeveer de helft van de ondervraagde bouwbedrijven geeft aan dat er sprake is van vertraging in het aangenomen werk. Als belangrijkste reden wordt het personeelstekort genoemd.

Personeelstekort in de bouw
Het tekort aan personeel loopt op in de bouw. Doordat er steeds meer projecten worden aangenomen neemt de orderportefeuille van bouwbedrijven toe en de werkdruk ook. Timmermannen en metselaars zijn nauwelijks te vinden op de arbeidsmarkt en aan installatiemonteurs en elektromonteurs is een groot gebrek. De laatste groepen werknemers zijn ook nodig voor de energietransitie. Dat zorgt er voor dat er nog meer werkdruk ontstaat. Veel installatiebedrijven zijn inmiddels een erkend leerbedrijf geworden zodat ze aankomende vakkrachten in de installatietechniek en elektrotechniek kunnen opleiden doormiddel van BBL trajecten.

VCU uitzendbureaus
Ook uitzendbureaus in de techniek buigen zich over de vraag hoe de vacatures in de bouw ingevuld kunnen worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van jobboards maar ook van uitgebreide netwerken en CRM systemen. Veel uitzendbureaus in de techniek zijn VCU gecertificeerd en zijn bovendien ook als leerbedrijf erkend. Dat betekent dat uitzendorganisaties ook steeds vaker technische opleidingen aanbieden in combinatie met VCA certificaten. De grotere technische uitzendbureaus bieden ook complete BBL trajecten aan en hebben opleidingscoördinators in dienst.

Aanmelden voor BBL of werk in de bouw

Als je ook in aanmerking wilt komen voor werk of een BBL opleiding in de bouw kun je hier klikken voor het aanmeldformulier.