Prijs van starterswoningen te hoog in 2018

Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. Een starter is in feite iemand die zijn of haar eerste huis heeft gekocht of van plan is om een eerste woning te kopen. Deze groep heeft het echter lastig op de woningmarkt omdat veel starterswoningen te duur zijn. De prijs van starterswoningen is namelijk de afgelopen jaren aanzienlijk opgelopen. De meeste starterswoningen zijn voor mensen die net op de woningmarkt actief zijn compleet onbetaalbaar geworden.

Bovendien krijgt een starter dikwijls geen waar voor zijn of haar geld. Een starterswoning wordt daarom ook lang niet altijd meer als een goede investering beschouwd. Het Kadaster heeft hierover in een rapport geschreven: “starters krijgen in feite steeds minder waar voor hun geld en het perspectief dat de eerste woning niet al te veel meer in waarde zal stijgen is niet erg aanlokkelijk.” Naast de daling in de koopbereidheid onder starters zijn er ook onder de 35-plussers steeds meer mensen die afhaken op de woningmarkt. Ook dit groep zou volgens het Kadaster worden afgeschrikt door de hoge prijzen op de woningmarkt.

Volgens het Kadaster is de groep die het eerst een woning koopt over het algemeen in de leeftijd tussen de 25 en 30 jaar oud. Deze groep zou volgens het Kadaster het meest hersteld zijn van de gevolgen van de economische crisis. Daardoor zou de koopbereidheid op de woningmarkt onder die groep het grootste zijn.