Politie heeft marktplaatsoplichter aangehouden op vrijdag 21 december 2018

Oplichting via internet komt steeds vaker voor en is een grote frustratie voor veel mensen die eerlijk willen kopen en verkopen op internet. De politie ontvangt wekelijks vele aangiftes van internetoplichting. Toch is het technisch en juridisch vaak moeilijk om de daders van oplichting via internet aan te pakken. Daar lijkt nu misschien verbetering in te komen. De politie heeft vrijdag een achttienjarige man uit Vlissingen buiten heterdaad aangehouden op verdenking van oplichting via Marktplaats.

Er werd door zeven slachtoffers aangifte tegen de persoon gedaan. Deze aangiftes werden ingediend via het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting. De politie heeft zaterdag 22 december 2018 bekend gemaakt dat de vermoedelijke dader van deze oplichting is opgepakt. De gedupeerden reageerden op de verkoopadvertenties van dezelfde verkoper Marktplaats. Er werden afspraken gemaakt over de koop. Vervolgens hadden de slachtoffers het geld over maar kregen ze echter de gekochte producten niet toegestuurd. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt. Momenteel zit de man vast voor verhoor in een politiecel.

De politie sluit niet uit dat de man mogelijk schuldig is aan meer oplichtingen via internet. Deze zaak kan worden beschouwd als een succes als het tot een veroordeling komt. Daarnaast is de zaak ook een waarschuwing aan oplichters op internet op te stoppen met criminele praktijken. De politie maakt meer werk van internetoplichting en heeft ook meer en betere apparatuur beschikbaar om internetoplichting te bestrijden dan voorheen. Ook goed opgeleide internetrechercheurs zorgen er voor dat internetoplichters effectief aangepakt kunnen worden.