Pensioenfondsen bezorgd over dekkingsgraad in 2019

Pensioenfondsen Nederland hebben zorgen over de ontwikkeling van dekkingsgraden van hun pensioenen. Ook over de premies en opbouwpercentages van pensioenen is bezorgdheid. Dit bericht werd donderdag 5 september 2019 bekend gemaakt vlak voor het Tweede Kamerdebat over dreigende pensioenkortingen. Volgens de pensioenfederatie staan alle seinen in de pensioensector op “dieprood”. Dit heeft de pensioenfederatie in een rapport benoemd. Door de pensioenfederatie wordt hierbij gedoeld op de afgelopen periode op de beurs. De maand augustus hadden de beurzen te maken met grote tegenslagen.

Ook wordt door de Pensioenfederatie naar de nieuwe rekenregels gekeken. Deze nieuwe rekenregels gelden voor fondsen die in het leven geroepen zijn door een commissie van oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Deze rekenregels gelden vanaf 2021 en zorgen voor grotere kortingen op pensioenen en bovendien voor hogere pensioenpremies. Er is volgens de organisatie een hele extreme situatie ontstaan. Door de nieuwe situatie is overleg tussen de minister en de pensioensector noodzakelijk.

Volgens de Pensioenfederatie moeten de komende tijd forse kortingen van pensioenen worden doorgevoerd. In totaal zouden twee miljoen pensioenen hierbij betrokken zijn. Dat betekent dat er mogelijk 2 miljoen mensen minder pensioen zullen ontvangen de komende tijd. Het is echter onduidelijk hoe ver de pensioenen omlaag gaan. Het is zelfs mogelijk dat de pensioenen tot 8 procent omlaag gaan. Dat zullen veel mensen merken die afhankelijk zijn van hun pensioen.