Pensioenfonds metaal en techniek kort pensioenen in 2017?

PMT oftewel het pensioenfonds voor werknemers im de metaal en de techniek moet in 2017 mogelijk de pensioenen mogelijk met zo’n 4 tot 5 procent korten. Het pensioenfonds maakte aan nieuwswebsite NU.nl dat de pensioenen mogelijk met 4 tot 5 procent worden gekort in 2017.

De pensioenfondsen bouwen kapitaal op door de pensioenpremie’s die over werknemers worden betaald. Het geld dat met de premie’s wordt binnengehaald wordt meestal gebruikt om extra rendement te verkrijgen. Dit kan bijvoorbeeld door rente op het geld te ontvangen van een bank. De spaarrente staat in 2016 echter zeer laag waardoor het rendement op het pensioengeld ook laag is. Pensioenfondsen krijgen dus minder geld binnen vanwege de lage rente. Door de lage rente komen pensioenfondsen in moeilijkheden en kunnen ze niet aan de door De Nederlandsche Bank (DNB) gestelde eisen voldoen.

Het pensioenfonds metaal en techniek staat er niet goed voor. Het fonds had de pensioenen in 2013 en 2014 met in totaal 6,7 procent verlaagd. Hierdoor ging de koopkracht van ouderen die pensioen ontvangen uit het PMT behoorlijk achteruit. Met de geplande verlaging van de pensioenen voor 2017 wordt de koopkracht van ouderen die gebruik maken van dit pensioen nog minder.

Reactie van Technisch Werken

De metaalsector in Nederland bloeit weer op in 2016. Dat is goed nieuws voor de lassers, constructiebankwerkers, plaatwerkers en alle overige werknemers in deze sector. Voor de werknemers die met pensioen gaan ziet het er op financieel gebied veel minder goed uit en dat terwijl al de pensioengerechtigden wel trouw pensioen hebben moeten afdragen van hun salaris.  Men kan niets tegen deze nadelige ontwikkeling doen. Het is een gegeven.  Nu moeten de pensioenfondsen oplossingen vinden om hun pensioenpot te verstevigen.