Pensioendeal Tata maakt weg vrij voor staalfusie

In de mogelijke samenvoeging van de Europese activiteiten tussen het moederbedrijf van Tata Steel en het Duitse ThyssenKrupp is een belangrijke hindernis genomen. Er is namelijk een overeenkomst op het gebied van pensioenen gesloten door Tata in Groot-Brittannië. Hiervoor werd in augustus 2017 een voorlopig akkoord bereikt. Dit akkoord is nu defintief geworden. Door de regeling zal Tata Steel niet meer verantwoordelijk worden gehouden voor de pensioenverplichtingen van vele duizenden Britse staalwerkers.

Tata Steel moet echter wel 550 miljoen pond betalen aan het pensioenfonds. Dit is omgerekend 605 miljoen euro. Bovendien krijgt het fonds een belang van 33 procent in de Britse activiteiten. Op dit moment is Tata Steel al meer dan een jaar in onderhandeling met ThyssenKrupp over een samenvoeging van de Europese staaldivisies. De kwestie met betrekking tot de Britse pensioenen voor staalmedewerkers was een belangrijke hindernis. Pas wanneer deze hindernis was genomen zou ThyssenKrupp verdere beslissingen willen nemen.

Er is echter veel weerstand tegen de mogelijke fusie. Deze weerstand is er bij zowel de werknemers van ThyssenKrupp als bij de werknemers van Tata Nederland in IJmuiden. Deze werknemers zijn bang voor banenverlies en sluiting van vestigingen als de fusie doorgaat. Maandag 11 september 2017 liet ThyssenKrupp weten dat de onderhandelingen over een fusie met Tata nog steeds plaatsvinden.