Pas op voor oplichting met verzendlabel op marktplaats

Marktplaats is een ideaal platform waarop mensen producten kunnen kopen en verkopen. Vele duizenden transacties vinden via marktplaats elke dag plaats in Nederland. Een groot aantal producten dat verkocht is moet echter verzonden worden. Dat brengt extra met zich mee voor de koper maar ook voor de verkoper. Dat laatste lijkt misschien onwaarschijnlijk maar er wordt gebruik gemaakt van verzendlabeloplichting. Dit gaat als volgt in zijn werk. Een koper wil de zekerheid hebben dat iemand een pakket gaat opsturen. Om die reden wil de koper/ oplichter een bewijs van de verkoper hebben dat deze het pakket daadwerkelijk gaat verzenden.

De goedbedoelde verkoper krijgt vervolgens een vals link doorgestuurd van een website die lijkt op de website van PostNL. Via deze valse site krijgt de verkoper de gegevens te zien van de zogenaamde koper. Zo staan de adresgegevens al ingevuld waar het naar toe verzonden moet worden. Dit is echter een vals adres en moet bij de koper de schijn van betrouwbaarheid wekken. Vervolgens kan de goedbedoelende verkoper zijn of haar betalingsgegevens voor het verzendlabel invullen.

Dit is echter een doortrapte manier om de inloggegevens van de verkoper te bemachtigen. Zo krijgt de oplichter die zich als koper voordoet de gegevens van de verkoper in handen waaronder bijvoorbeeld het bankrekeninggegevens en het pasnummer. Deze gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt door de oplichter om de bankrekening van de verkoper leeg te roven. Verkopers moeten dus op markplaats ook voorzichtig zijn in de transacties.