Woningverkoop in februari 2018 omlaag

In de maand februari van 2018 heeft het Kadaster minder woningtransacties geregistreerd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal werden in Nederland in de maand februari volgens het Kadaster 16.094 woningen verkocht. Dat is een daling van 9,1 procent ten opzichte van februari 2017. Toen werden namelijk nog 17.708 verkochte woningen geregistreerd. Deze gegevens werden maandag 19 maart 2018 door het Kadaster bekend gemaakt.

Ten opzichte van januari 2018 was er wel een kleine stijging in de woningverkoop. Deze stijging kwam echter uit op 0,4 procent. In de maand januari werden volgens de gegevens van het Kadaster nog 16.035 huizen van eigenaar verwisseld. Bijna alle woningtypen werden in februari 2018 minder verkocht ten opzichte dan dezelfde maand in 2017. Vooral twee-onder-een-kapwoningen werden minder verkocht. In dit segment was de daling het grootst met een -16,9 procent. De daling in de verkoop van hoekwoningen was het kleinste met een -4,3 procent.

De gegevens van het Kadaster zijn betrouwbaar en geven een goed beeld van de daadwerkelijke situatie op de woningmarkt. Op het moment van de verkoop laten notarissen de transactie van woningen bij het Kadaster inschrijven. Deze inschrijving is het daadwerkelijke moment van eigendomsoverdracht. De inschrijving vind ongeveer twee weken na het tekenen van het koopcontract plaats. De daadwerkelijke verkoop op papier heeft dan al eerder plaats gevonden tussen koper en verkoper.