Oplichters in de vorm van kopers op marktplaats actief

Oplichters zijn op marktplaats helaas volop aanwezig. Niet alleen verkopers kunnen oplichters zijn ook kopers. Verkopers kunnen hun klanten bijvoorbeeld oplichten door geen producten te leveren terwijl deze wel zijn betaald. Helaas zijn de afgelopen jaren veel mensen op deze manier opgelicht. Een veel geraffineerdere manier van oplichten wordt gedaan door criminelen die zich voordoen als zogenaamde kopers. Het programma Opgelicht?! heeft hier onder andere melding van gemaakt maar helaas weten vele verkopers uit eigen ervaring ook hoe sommige oplichters te werk gaan.

Pas op voor nepkopers
Hoe gaat de oplichting vanuit nepkopers in zijn werk. Eigenlijk is hun werkwijze eenvoudig en doortrapt. Iedereen die advertenties op marktplaats heeft staan kan in deze val trappen. Men wil natuurlijk graag verkopen op marktplaats. Als iemand dan een mailtje stuurt ga je hier als koper meestal wel op in. Alleen nepkopers reageren vaak anders op advertenties dan serieuze kopers en bieders. Nepkopers oftewel oplichters reageren op de advertentie op marktplaats meestal met een vrij kort bericht: “Is het nog te koop?” of “Ik wil het wel kopen voor de vraagprijs”. Vaak staat onder dit bericht geen herkenbare naam.

Vervolgens stuurt de koper dan een bericht aan de oplichter dat het bod wel akkoord is. Daarna volgt een reactie van de oplichter waarin wordt aangegeven dat deze bang is voor oplichting. Dit kunnen hele zielige berichten zijn maar pas heel goed op. De oplichter die zich voordoet als eerlijke klant wil zogenaamd voorkomen dat hij of zij wordt opgelicht. Daarom wordt gevraagd om 1 cent of 10 cent over te maken aan de koper. Op die manier zou de koper de identiteit van de verkoper kunnen achterhalen, dit zou dan vertrouwen wekken bij de koper. In feite wordt de verkoper via een link naar een illegale en valse website geleid. Deze website kan heel echt lijken maar schijn bedriegt. Op deze illegale website worden vervolgens belangrijke betalingsgegevens van de verkoper buit gemaakt. De oplichter gaat vervolgens met deze gegevens geld van de verkoper afhandig maken. Het geld wordt naar rekeningen van zogenaamde katvangers doorgesluisd en daarna wordt snel geld via een pinautomaat opgenomen.

Nepkopers bestrijden
Het bestrijden van nepkopers en oplichters op marktplaats kun je niet alleen. Maak daarom altijd melding van deze praktijken bij de websitebeheerders van marktplaats. De website marktplaats vind het zelf ook heel vervelend dat er oplichting voorkomt. Helaas kan marktplaats vaak niet meer doen dan de gebruikers die zich aan oplichting schuldig maken te blokkeren. Gelukkig is op markplaats ook veel politie en fraudebestrijding actief. Af en toe worden daardoor oplichters opgepakt. Omdat veel van het betaalverkeer van fraudeurs ook via internet plaatsvind kan men bewijzen achterhalen. Het is daarom altijd belangrijk om fraude te melden bij de politie en bij marktplaats. Dat is geen nutteloze actie. Je kunt er voor zorgen dat medemarktplaatsgebruikers niet in dezelfde valse berichten trappen. Bovendien maak je de pakkans groter als je melding maakt.