Marktplaats introduceert ‘Gelijk Oversteken’ in najaar 2017

Dagelijks wordt marktplaats door honderdduizenden mensen bezocht en worden tienduizenden verkopen afgerond. Marktplaats heeft de slogan ‘marktplaats voor iedereen een voordeel’. Naast producten worden er ook diensten aangeboden op marktplaats.nl. Dat zorgt er voor dat mensen ook klusbedrijven en technische bedrijven kunnen inschakelen om bijvoorbeeld schilderwerk of installatiewerk te verrichten. Marktplaats is door de jaren heen een begrip geworden. Dat is voor marktplaats een zeer gunstig voordeel op internet maar het zorgt er ook voor dat marktplaats verantwoordelijkheid moet nemen en voorop moet lopen op het gebied van handel op internet.

Technische oplossingen tegen internetfraude
Een van de grootste frustraties van mensen die producten kopen en verkopen is dat de wederpartij zijn of haar afspraken niet nakomt. Helaas komt het nog vaak voor dat er fraude wordt gepleegd op internet en dat mensen worden opgelicht. Verschillende innovatieve bedrijven proberen hiervoor probate oplossingen te vinden maar dat is niet eenvoudig.

Fintechbedrijven proberen het betaalverkeer op internet te beveiligen doormiddel van veilige digitale omgevingen. Maar ‘veiligheid’ is op internet een relatief begrip. Vaak moeten mensen eerst betalen om vervolgens het product of de dienst te kunnen ontvangen. Dat is logisch maar het zorgt er ook voor dat de koper een vertrouwen moet hebben in de verkoper. Dit vertrouwen wordt soms beschaamd en dat zorgt er voor dat de gedupeerde koper de volgende keer wel drie keer nadenkt voordat hij of zij iets gaat kopen internet.

Dat zorgt er vervolgens weer voor dat websites zoals marktplaats ook klachten ontvangen en dat potentiële kopers de website niet meer bezoeken om te voorkomen dat ze opnieuw een negatieve ervaring zullen krijgen in het sluiten van een koop op internet. Daarom staan websites voor de uitdaging om passende oplossingen te bedenken voor een probleem dat ze niet hebben veroorzaakt. Marktplaats denkt een oplossing te hebben gevonden met de ‘Gelijk Oversteken’

Gelijk Oversteken marktplaats
in de volksmond wordt het gezegde ‘Gelijk Oversteken’ vaak gebruikt in de handel. Dit houdt in dat het geleverde product en het geld tegelijk worden overhandigd door verkoper en koper. Dit is op internet lastig omdat verkoper en koper vaak ver van elkaar verwijderd zijn tenzij men het product kan ophalen tegen betaling. Daarom heeft marktplaats een digitale omgeving laten ontwikkelen waarmee ‘Gelijk Oversteken’ ook op internet mogelijk zou moeten zijn. Het geld wordt door de koper pas betaald als deze het pakket ontvangen heeft. Dat heeft Olivier van Duin de directeur van Marktplaats in het AD bekend gemaakt.

Hoe werkt Gelijk Oversteken van marktplaats?
Het systeem van ‘Gelijk Oversteken’ werkt als volgt. Zodra er een overeenkomst is gesloten tussen een koper en verkoper gaat de koper het afgesproken bedrag storten op een derdenrekening. Als de koper het afgesproken product heeft ontvangen zal het bedrag van de derdenrekening overgeboekt aan de verkoper. Als de koper binnen zeven dagen na verzending bekend heeft gemaakt dat het pakket niet is ontvangen dan zal er geen geld worden overgemaakt. Als de koper niets van zich laat horen dan zal de verkoper alsnog zijn of haar geld ontvangen. Marktplaats werkt met de Gelijk Oversteken-dienst samen met Online BetaalPlatform. De dienst is vooral ter bescherming van de koper. De koper zal 2 procent van het aankoopbedrag moeten betalen om gebruik te maken van ‘Gelijk Oversteken’.