Pas op voor identiteitsfraude op internet!

Identiteitsfraude is een vorm van oplichting waarbij iemand de identiteit van een ander persoon probeert te kopiëren om hiermee vervolgens fraude te plegen. Identiteitsgegevens worden in Nederland beschermd, toch is het mogelijk om deze gegevens onbedoeld te laten inzien door oplichters. Uiteraard weet men natuurlijk niet dat er sprake is van een oplichter. De meeste oplichters op internet doen zich juist voor als hele brave goedbedoelende kopers of andere partijen. Als het om identiteitsfraude gaat zullen de meeste oplichters zich voordoen als kopers die een beetje onzeker zijn. Ze willen zekerheid hebben dat ze met de juiste persoon zaken doen. In dat geval willen ze graag een kopie van een identiteitsbewijs als bewijs zien.

Nooit een kopie van paspoort of ID-kaart opsturen

Als een verkoper vervolgens in goed vertrouwen een kopie van de ID-kaart stuurt gaat de oplichter met deze gegevens aan de slag. Zo worden spullen gekocht op de naam van de persoon die de ID-gegevens heeft verstrekt. Sommige oplichters sturen zelfs eerst een kopie van hun zogenaamde eigen ID-kaart. Dat is uiteraard een nep-kopie maar is bedoelt om vertrouwen te wekken bij de andere partij. Soms is het zelfs de ID-kaart van een ander slachtoffer dat door de oplichter is misleid. Internetfraude kan grote gevolgen hebben voor slachtoffers. Ze kunnen veel geld kwijtraken en in een juridisch heel lastig pakket komen.

Werk samen tegen internetoplichting

Daarom is het van belang om nooit een kopie van een paspoort of ID-kaart te verstrekken aan personen op internet die daarom vragen. Ook op marktplaats wil deze vorm van fraude wel voorkomen hoewel marktplaats er zeker voor waarschuwt. Wees daarom verstandig en verstrek deze gegevens nooit. Doe bovendien meteen melding van een verdachte gebruik bij het platform waar de vraag over een kopie van een paspoort of ID-kaart wordt gesteld. Je kunt door verdachte gebruikers te melden wellicht ook bij andere gebruikers voorkomen dat er internetfraude in de vorm van identiteitsfraude wordt gepleegd. Zo maken gebruikers gezamenlijk het systeem meer bestand tegen internetfraude en worden fraudeurs en oplichters geblokkeerd.