Onderzoekscollectief WarmingUP: 60 procent van woningen is geschikt voor temperaturen van 55 graden

Ongeveer zestig procent van de woningen zou in Nederland geschikt zijn voor een lagetemperatuursverwarming. Het gaat dan om een warmtevoorziening op temperaturen van 55 graden. Dit komt naar voren uit een onderzoek dat is gedaan door onderzoekscollectief WarmingUP. Volgens het onderzoek zou een veel groter aantal woningen aangesloten kunnen worden op een warmtepomp of op een warmtenet.

Hoewel het wellicht mogelijk is om deze woningen doormiddel van een warmtepomp te verwarmen betekent dat nog niet de het omschakelen naar een warmtepomp een eenvoudige klus is. Het ombouwen van een woning kost namelijk veel tijd en geld. Zo moet vaak een groot deel van de vloer uitgefreesd worden om vloerverarming aan te brengen.

Daarnaast moeten bestaande radiatoren, cv-ketels en bijbehorende leidingen verwijderd worden en moeten woningen bovendien extra geïsoleerd worden. Verder neemt een warmtepomp veel elektrische stroom. Dat zorgt er voor dat zonnepanelen noodzakelijk zijn om de elektrische energie op te wekken die nodig is voor deze verwarmingssystemen. Hoewel veel woningen dus geschikt zijn voor lage temperatuursverwarming is het plaatsen van dergelijke verwarmingssystemen nog wel iets waarover een expert geraadpleegd moet worden.