Ondernemingsraad van Tata Steel blijft in 2017 tegenstander van samenwerking met staalproducent ThyssenKrupp

De ondernemingsraad van Tata Steel Nederland is geen voorstander voor de samenwerking met het Duitse staalbedrijf ThyssenKrupp. Hoewel de ondernemingsraad tegen een samenwerking tussen de twee bedrijven is wordt er op dit moment wel overleg gevoerd over een mogelijke samenwerking. Dit overleg vindt plaats op het hoogste niveau. Het is echter nog onduidelijk of een fusie van de staalactiviteiten van ThyssenKrupp met de Europese divisie van Tata doorgaat.

De ondernemingsraad is van mening dat de samenwerking tussen de bedrijven niet goed is voor de werknemers. De OR denkt dat de top voorbij gaat aan de belangen van de werknemers. Verder ziet de OR naar eigen zeggen ”geen enkele positieve ontwikkeling” met betrekking tot het afbouwen van overcapaciteit in de staalproductie. Ook het beteugelen van de import van staal uit China wordt niet beschouwd als een positieve ontwikkeling. Het bedrijf Tata Steel is het moederbedrijf van de voormalige Hoogovens in IJmuiden en heeft te maken met de problemen op de staalmarkt.

Er wordt teveel staal geproduceerd ten opzichte van de vraag naar staal. Door een samenwerking tussen verschillende staalbedrijven in Europa zou men zich beter kunnen weren tegen de concurrentie van bijvoorbeeld staalproducenten uit China. Een samenwerking tussen bedrijven heeft meestal tot gevolg dat er personeel naar huis wordt gestuurd. Daarom is de ondernemingsraad van Tata geen voorstander van een samenwerking. De bedrijven Tata Steel en het Duitse staalbedrijf ThyssenKrupp hebben bovendien een heel andere cultuur.