TransCanada heeft van de Amerikaanse staat Nebraska toestemming gekregen voor de aanleg van de oliepijpleiding Keystone XL. De aanleg van deze oliepijpleiding is omstreden omdat deze leiding door een groot natuurgebied loopt. Milieugroepen hebben eerder tegen de aanleg van de pijpleiding geprotesteerd omdat ze vinden dat het milieu wordt beschadigd door de aanleg van de leiding en omdat ze vinden dat het transporteren van grote hoeveelheden olie door het gebied risico’s met zich meebrengt op een grote olieramp.
Nu lijkt het er op dat de oliepijpleiding er toch gaat komen. Door de toestemming van de Amerikaanse staat Nebraska kan het Canadese pijpleidingenbedrijf een belangrijke volgende stap zetten richting de daadwerkelijke bouw van de leiding. Milieuorganisaties laten het er echter niet bij zitten. Inmiddels hebben de milieuorganisaties al aangegeven dat ze stappen zullen ondernemen tegen de bouw van de oliepijpleiding. Ze zijn van plan om zich te gaan richten tot de federale rechter. Daarnaast kunnen ook de eigenaren van de grond waar de leiding overheen wordt aangebracht een bezwaar indienen. Het is nog maar de vraag of de oliepijpleiding daadwerkelijk zal worden aangelegd vanaf 2017. De toestemming van de staat Nebraska heeft de kans op de aanleg echter wel vergroot.
De staat Nebraska heeft overigens niet het voorkeurstraject van TransCanada goedgekeurd. In plaats daarvan heeft de staat een alternatief traject goedgekeurd. Dit zorgt er voor dat er waarschijnlijk meer vertraging zal ontstaan voor de bouw van de leiding. Het altenatieve traject is namelijk niet zo uitgebreid uitgewerkt en onderzocht als het voorkeurstraject. Er moet namelijk nogal wat geregeld worden voor de bouw van de ongeveer 1900 kilometer lange leiding. Deze leiding zou ruwe olie moeten gaan vervoeren uit de teerzandvelden van Canada richting raffinaderijen in het zuiden van de VS. In totaal zou de aanleg van deze oliepijpleiding 8 miljard dollar gaan kosten.