Geen vergunning voor North Dakota Access Pipeline

De Amerikaanse overheid heeft geen vergunning afgegeven voor het aanleggen van een kilometerslange oliepijpleiding. Deze leiding zou door het Standing Rock-reservaat in de Amerikaanse staat North Dakota  moeten worden aangelegd maar dat gaat dus niet door. Het geniekorps van het Amerikaanse leger gaat over de toestemming voor de aanleg. Dit korps heeft besloten dat er naar alternatieve routes zal moeten worden gezocht.

Demonstraties tegen pijpleiding
Verschillende organisaties hebben er op aangedrongen dat de oliepijpleiding niet door het Standing Rock-reservaat zou moeten worden aangelegd. Onder andere de Standing Rock Sioux was mordicus tegen het aanleggen van de pijpleiding. Een plaatselijke indianenstam is van mening dat de olieleiding een gevaar zal vormen voor de waterbronnen in het gebied. Daarnaast beschouwen de Sioux het gebied als heilige grond van hun voorouders. Er zijn namelijk verschillende voorouders uit de Siouxstam begraven in de grond waar de leiding over zou moeten lopen. Deze vorm van ontheiliging vinden de Standing Rock Sioux onacceptabel. De Sioux worden gesteund door verschillende milieuactivisten.

Demonstranten krijgen gelijk
De plannen waren om de North Dakota Access Pipeline aan te leggen door een groot natuurgebied. De leiding moest 1900 kilometer lang worden. Als de leiding in gebruik genomen was zou deze olie vervoeren van North Dakota naar de zuidelijker gelegen staat Illinois. In totaal zou het project 3,8 miljard dollar kosten. Op dit moment is men al ver gevorderd met de aanleg van de leiding. Alleen het gedeelte bij de Standing Rock ontbreekt. Nu de overheid heeft besloten om dit stuk te ontzien zal men een andere oplossing moeten gaan bedenken.

Trump kan alles veranderen
De beslissing werd beschouwd als een grote overwinning voor de demonstranten. Toen zij het bericht hadden gehoord barste er een luid gejuich los. Toch zijn er ook velen die wat voorzichtiger zijn in het uiten van hun vreugde. De regering van Obama is bijna voorbij en Trump zal de nieuwe president worden van Amerika. Hij kan het besluit terugdraaien. Momenteel is het nog onduidelijk of hij dat zal gaan doen. Vorige week had Trump echter wel aangegeven dat hij de pijpleiding zo snel mogelijk wil laten voltooien. Dat was echter voor de beslissing van het geniekorps van het Amerikaanse leger.