NS in overleg met Fastned voor bouw snellaadstations in 2016

De NS heeft afspraken gemaakt met Fastned over de bouw van drie snellaadstations voor elektrische auto’s. Deze snellaadstations zullen worden gebouwd op braakliggende terreinen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dit heeft het bedrijf Fastned dinsdag 19 april 2016 bekend gemaakt. Het bedrijf Fastned moet de snellaadstations op de terreinen van de NS bouwen. Dit bedrijf is bezig met de aanleg van een groot Europees netwerk van snellaadstations. Deze snellaastations moeten langs de snelwegen worden aangelegd zodat eigenaren van elektrische auto’s op meer punten hun auto’s kunnen opladen. Door de overeenkomst met de NS kan Fastned ook snellaadstations aanleggen op diverse stedelijke locaties.

Fastned en de NS hebben voor de braakliggende terreinen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam al een overeenkomst gesloten over de bouw van snellaadstations. De twee bedrijven gaan nu verder met elkaar overleggen of er in de toekomst op nog meer locaties in Nederland snellaadstations gebouwd kunnen worden. De NS is op dit moment in gesprek met verschillende gemeenten dat heeft een woordvoerder van de NS laten weten. Er wordt op dit moment volgens het bedrijf gekeken naar de steden Breda, Eindhoven en Utrecht.

Het bedrijf Fastned heeft als doel om in alle steden van Nederland een snellaadstation te bouwen voor elektrische auto’s. Fastned wil in eerste instantie in de grote steden een snellaadstation bouwen, later moeten ook in kleinere steden laadstations worden gebouwd. Het bedrijf Fastned wil snel met de bouw van deze laadstations beginnen maar de onderhandelingen lopen niet zo snel als ze hadden gehoopt. Ook de financiering moet in veel gevallen nog rond komen.

Snellaadstations langs de snelwegen
Inmiddels heeft Fastned ongeveer vijftig laadstations op A-locaties langs de snelwegen gebouwd. Het bedrijf verwacht dat er steeds meer vraag zal ontstaan naar laadpunten voor elektrische auto’s omdat het aantal elektrische auto’s alleen maar zal toenemen in de toekomst. Fastned geeft aan dat de samenwerking met NS goed is omdat rondom diverse NS Stations veel grond in bezit is van de NS. Deze grond bevindt zich dikwijls aan de rand van grote steden en zou uitstekend kunnen worden benut door laadstations te plaatsen. Een snellaadstation doet er gemiddeld 20 minuten over om een elektrische auto op te laden.

Reactie van Technisch Werken
Snellaadstations zijn noodzakelijk voor de infrastructuur als men meer gebruik gaat maken van elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. Het aantal laadpunten voor elektrische auto’s moet aanzienlijk worden uitgebreid. Daarnaast moet men ook kijken naar het aantal laadmogelijkheden per laadpunt. Als men bijvoorbeeld maar één auto per laadpunt op kan laden moeten de andere auto’s wachten en die wachttijd kan oplopen tot 20 minuten. Dat is natuurlijk niet prettig en al helemaal niet effectief als mensen hun elektrische auto nodig hebben om tijdig op een bestemming te komen. Daarvoor moet men dus ook oplossingen bedenken.