Negen miljoen werkenden in juni 2019

In de maand juni van 2019 hadden ongeveer negen miljoen mensen in Nederland een betaalde baan. Het aantal mensen met een ww-uitkering is verder aan het dalen. Aan het einde van de maand juni had het UWV 243.000 lopende WW-uitkeringen. Dit aantal is 3,2 procent lager dan een maand eerder. Het aantal langdurig werklozen neemt echter wel iets toe. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek hadden 57.000 werklozen in november 2018 nog in de drie maanden voordat ze werkloos werden een betaalde baan. In de maand juni van 2019 is dit aantal gegroeid naar 73.000. Het aantal werklozen dat een nieuwe baan vindt is juist gelijk gebleven.

De werklozen die op dit moment nog geen geschikt werk hebben kunnen vinden hebben in ieder geval een ruime keuze in het aantal vacatures op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures neemt namelijk steeds verder toe. Vooral in de bouw en de techniek staan veel vacatures open. Het valt echter op dat veel vacatures vacant blijven omdat er te weinig geschikte kandidaten op de arbeidsmarkt te vinden zijn. Er zijn zeker nog wel behoorlijk wat werklozen maar de cv’s en loopbaanprofielen van deze kandidaten vinden dikwijls geen aansluiting met het opleidingsniveau, de opleiding richting en de werkervaring die wordt gevraagd in de vacatureteksten.

Daarom worden er verschillende omscholingstrajecten en bijscholingstrajecten ingevoerd. Kandidaten kunnen bijvoorbeeld ook instromen via BBL trajecten. Daarom worden veel BBL-ers gevraagd in de installatietechniek en elektrotechniek. BBL vacatures zijn een nieuw fenomeen geworden op de arbeidsmarkt de afgelopen jaren. Door meer mensen te laten instromen in BBL hoopt men de tekorten aan technisch personeel op te vangen voor de toekomst. Daardoor kan het aantal werkenden weer verder doorgroeien in Nederland.