Negatieve spaarrente? Geld thuis bewaren is geen oplossing!

De kans bestaat dat de komende tijd een negatieve spaarrente wordt ingevoerd door banken in Nederland. Door de zeer lage rente vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) wordt de spaarrente bij Nederlandse banken ook omlaag gedrukt. De depositorente bij de ECB staat momenteel op -0,5. Dat is de laagste stand ooit en zorgt er voor dat de banken een soort boeterente moeten betalen als ze geld gaan onderbrengen bij de ECB. Banken moeten dus de economie gaan stimuleren door geen geld onder te brengen bij de centrale Europese bank maar moeten dit tegen een lage rente verstrekken aan consumenten en bedrijven in de vorm van leningen.

Vanwege dit rentebeleid is de hypotheekrente in Nederland naar een historisch laag niveau geschoten. Aan de andere kant is de spaarrente ook compleet onderuit gegaan. Veel banken verstrekken een spaarrente van enkele tienden van procenten. Zo zijn er banken die een spaarrente van 0,2 procent of zelfs 0,1 procent bieden. Als de rente nog iets lager gaat zal men moeten betalen als men het spaargeld op de bank houdt. Het gevolg is dat veel mensen gaan twijfelen of ze het spaargeld niet van de bank moeten halen.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) gaf in een antwoord op Kamervragen aan dat spaargeld in huis halen al een negatief rendement op zich is. Spaargeld in huis levert namelijk geen extra rendement op en zorgt bovendien voor meer risico’s. Spaargeld wordt namelijk door de meeste mensen niet in een spreekwoordelijke ‘oude sok’ bewaard maar in een kluis of een andere soort beveiligde opbergruimte. Dergelijke ruimtes kosten geld. Ook zou een inboedelverzekering moeten worden veranderd als mensen grote sommen geld thuis bewaren.

Door brand, inbraak of andere calamiteiten kan het geld verdwijnen of vernietigd worden. Veel verzekeraars stellen daarom een maximum in met betrekking tot het spaargeld dat thuis bewaard kan worden. Als men meer geld thuis gaat opslaan zal de verzekering ook omhoog moeten en daardoor kost spaargeld thuis bewaren meer geld. Het beste is volgens de minister om het geld gewoon op een bank te laten en de negatieve rente te betalen. Het is nog onduidelijk wanneer er een negatieve rente komt en hoe laag die zal zijn.