Nog geen verbod op negatieve spaarrente in 2019

Dit jaar zal er geen verbod komen op negatieve spaarrente. Dit bericht werd bekend gemaakt door Wopke Hoekstra de Nederlandse minister van Financiën. Hij heeft in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat een verbod op negatieve spaarrente voorlopig nog niet aan de orde is. De minister is van mening dat een definitief verbod op een negatieve spaarrente een hele ingrijpende stap is.

Eerder werden vragen gesteld vanuit de PvdA en het CDA over dit onderwerp. Deze politieke partijen hadden vragen over het Nederlandse beleid met betrekking tot de spaarrentes. In België werd kort geleden een verbod op negatieve spaarrente ingevoerd. Daardoor zouden spaarders nooit geld te hoeven bijbetalen voor het onderbrengen van hun spaargeld bij banken. In Nederland is dit echter nog niet zo ver.

Een zogenaamd hard verbod op een negatieve spaarrente is volgens Hoekstra een “zeer forse ingreep in de markt”. Een dergelijke ingreep zou ook negatieve effecten met zich meebrengen. In het ergste geval kan een verbod op negatieve spaarrente de financiële stabiliteit in Nederland in gevaar brengen.

Verschillende banken hebben hun spaarders al gerustgesteld en aangegeven dat er voorlopig nog geen negatieve rente zal worden ingevoerd. De ABN AMRO is daarvan een voorbeeld. Deze bank gaat in ieder geval in 2020 geen negatieve rente invoeren voor spaarders met een spaarsaldo tot 100.000 euro. De verwachting is dat verschillende andere banken hun spaarders op dezelfde manier gaan geruststellen.