Nederlandse supercomputer in 2017 niet meer bij top 100 snelste supercomputers

De Nederlandse supercomputer Cartesius 2 is in bezit van het universitaire instituut SURFsara en is geplaatst in Amsterdam. Het is de snelste supercomputer van Nederland maar wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 100 supercomputers die sneller zijn. Dit houdt in dat de Nederlandse supercomputer uit de top 100 van snelste supercomputers in de wereld is verdwenen.

De supercomputer Cartesius 2 wordt in Nederland gebruikt door verschillende wetenschappers van universiteiten. In 2016 was deze supercomputer nog in de wereldwijde top 100 vertegenwoordigd en kwam deze op plaats 80 te staan. Inmiddels in 2017 staat deze computer op plaats 113. Er is een wereldwijde top 500 opgesteld voor snelste supercomputers. Deze lijst krijgt twee keer per jaar een update.

Inmiddels is een Zwitserse supercomputer ontwikkeld die op de derde plek is komen te staan van de snelste supercomputers in de wereld. De Zwitserse supercomputer heeft daarmee de snelste Amerikaanse supercomputer uit de top 3 gestoten. China staat echter aan de top met betrekking tot supercomputers. Zowel de eerste plaats als de tweede plaats worde door Chinese supercomputers bezet.

Op de eerste plaats staat de Sunway TaihuLight. Deze supercomputer heeft een rekenkracht van 93 petaflops. Dit zijn 93 biljard berekeningen per seconde. Deze supercomputer blijft aan de top van de wereldranglijst staan. De Sunway TaihuLight heeft ruim 10 miljoen rekenkernen. Dit is meer dan drie keer zo veel als zijn voornaamste concurrent. De Tianhe-2 staat op de tweede plaats. Deze supercomputer heeft een kracht van bijna 34 petaflops. De Zwitserse supercomputer staat op plaats drie en is geplaatst in Lugano. Deze supercomputer heeft een snelheid van bijna 20 petaflops, met ruim 361.000 rekenkernen.