Nederlandse bedrijven kregen 40 procent meer octrooien in 2016 van het Europees Octrooibureau

In 2016 heeft het Europees Octrooibureau (EOB) in totaal 2.784 octrooien aan Nederlandse bedrijven verleend. Dit aantal ligt 39,8 procent hoger dan het aantal octrooien dat in 2015 werd verleend. De toename in het aantal octrooien is de sterkste toename in de afgelopen tien jaar. Dit maakte het EOB dinsdag 7 maart 2017 bekend. De toekenning in het aantal octrooien is toegenomen maar het aantal octrooiaanvragen nam af met  3,6 procent ten opzichte van 2015. De afname heeft te maken met het feit dat er vanuit de Nederlandse biotechnologiesector behoorlijk wat minder octrooiaanvragen zijn ingediend.

Nederland blijkt een innovatief land in de wereld. In de wereldranglijst met betrekking tot octrooiaanvragen bij het EOB komt Nederland op de zevende plaats. In Europa staat Nederland daarmee op de vierde plaats. Wereldwijd is Philips de grootste aanvrager met betrekking tot octrooien bij het Europees Octrooibureau. Dit was Philips in 2016 maar ook in 2015. Op de tweede plaats staat het bedrijf Huawei. In de top vijf op dit gebied staan verder Samsung, LG en United Technologies. Airbus en NXP zijn overigens ook grote aanvragers op het gebied van octrooien.

Veel Nederlandse bedrijven deden een aanvraag voor een octrooi binnen de categorie medische technologie. Andere sectoren waarin veel octrooiaanvragen werden ingediend zijn de sector elektrische machines, apparaten en technologische ontwikkelingen in de energiesector. Ook computertechnologie en ICT zijn sectoren waarin verhoudingsgewijs veel octrooiaanvragen worden ingediend.