Nederlandse scheepsbouwer Damen bouwt samen met Frans bedrijf marineschepen voor Duitsland vanaf 2020

Het Nederlandse bedrijf Damen gaat samen met het Franse bedrijf Thales gezamenlijk vier schepen bouw voor de marine van Duitsland. Daarvoor hebben de scheepsbouwers een contract getekend. De schepen zullen worden gebouwd door Damen en de moderne technologie aan boord van de schepen zal door de Nederlandse tak van Thales worden aangebracht. Het gaat daarbij om moderne technologie om aanvallen af te weren. Dit bericht werd woensdag 18 november 2020 bekend gemaakt door de twee grote bedrijven.

De fregatten zijn van het type MKS 180 en hebben een waarde van ruim 5 miljard euro. Eerder werd al bekend dat Damen de schepen mocht bouwen. Inmiddels is duidelijk dat Damen hierbij gaat samenwerken met Thales. De bedrijven hebben hiervoor onderling een contract getekend. Dit contract heeft een waarde van 1,5 miljard euro. Het gaat hierbij specifiek om de uitrustig van de schepen. Voor Thales is dit één van de grootste contracten die het bedrijf ooit heeft gesloten. De bouw van de schepen zal waarschijnlijk tot 2028 duren. Volgens de bedrijven zal het gehele programma ongeveer twee jaar duren.

Thales krijgt de taak om de schepen uit te rusten met het zogenaamde ‘Above Water Warfare System’. Dit is een systeem waarmee de schepen met radars, software en kunstmatige intelligentie automatisch worden beschermd tegen onverwachte aanvallen. Dit gebeurd in fracties van een seconde. Door de expertise van Thales te gebruiken zal de omzet van het technische bedrijf ongeveer met dertig tot veertig procent stijgen de komende drie jaar. Dat heeft topman Gerben Edelijn bekend gemaakt tegen Het Financieele Dagblad.