NBBU wil uitzendkrachten helpen bij hypotheekaanvraag vanaf 2016

Uitzendkrachten ervaren nog dikwijls dat het moeilijk is om een hypotheek te krijgen als men op uitzendbasis werkzaam is. Verschillende organisaties in de uitzendbranche zijn van mening dat hier wat aan gedaan moet worden. Ook de brancheorganisatie voor uitzendondernemingen NBBU wil de positie van uitzendkrachten op dit gebied verbeteren. Samen met twintig uitzendorganisaties gaat de NBBU een project invoeren waarmee uitzendkrachten een grotere kans moeten krijgen op een hypotheek. Dit bericht heeft de NBBU donderdag 13 oktober 2016 bekend gemaakt.

Arbeidsmarktscan
Verschillende uitzendbureaus doen hieraan mee maar ook hypotheekverstrekkers en hypotheekadviseurs zijn aangesloten zoals de Hypotheekshop en Huis & Hypotheek. Vanaf het einde van 2016 kunnen uitzendkrachten gebruik maken van een zogenaamde arbeidsmarktscan van Intelligence Group. Met behulp van deze arbeidsmarktscan krijgen uitzendkrachten een document waarmee ze hun positie op de arbeidsmarkt kunnen aantonen. De arbeidsmarktscan geeft een berekening van de kansen die een uitzendkracht heeft op de arbeidsmarkt. Daarbij wordt gekeken naar de verdienmogelijkheden en de kans op werk in de daarop volgende vijf jaar.

Hypotheekaanvraag
Als de arbeidsmarktscan een positief beeld laat zien is dat voor hypotheekverstrekkers reden om voldoende zekerheid te hebben dat de uitzendkracht in staat is om aan de verplichtingen van een hypotheek te voldoen. De uitzendkracht moet namelijk wel in staat zijn om de hypotheeklasten te betalen. Daarvoor moet in ieder geval een jaar door de uitzendkracht zijn gewerkt. Met de uitslag van de arbeidsmarktscan kan de uitzendkracht naar een hypotheekadviseur gaan. Daar kan hij of zij een passende hypotheekofferte aanvragen. Bij een positieve arbeidsmarktscan zal het verzoek worden beloond met een hypotheek aldus de NBBU. Daarbij maakt de NBBU wel de opmerking dat de vraagprijs van de woningen wel in verhouding moet staat tot het inkomen van de uitzendkracht. Ook persoonlijke omstandigheden zoals een relatie, gezien en dergelijke kunnen een rol spelen bij de aanvraag voor de hypotheek.