Werknemers die een zwaar beroep hebben vergen veel van hun lichaam. Hierbij kun je denken aan stratenmakers, lassers of ijzervlechters. Mensen die deze beroepen uitvoeren kunnen vaak drie jaar eerder stoppen met werken. Van deze mogelijkheid wordt in de praktijk echter nauwelijks gebruik gemaakt. Eind 2022 hadden ongeveer vijftienduizend van de honderdduizenden werknemers gebruik gemaakt van de regeling. Dit komt naar voren uit cijfers van het UWV. In ongeveer driehonderd collectieve arbeidsovereenkomsten zijn er afspraken opgenomen over de regeling die eerder stoppen met werken mogelijk maakt.
Eerder stoppen met werken vanwege zwaar beroep
Een voorbeeld van deze regeling is te vinden in de cao voor de zuivelsector. Hierin kunnen werknemers met 35 dienstjaren gebruikmaken van de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU). Door deze regeling kunnen ze eerder stoppen met werken als ze dat willen. Volgens een oude cao in deze sector konden de ongeveer 12.000 werknemers die in de sector werken gebruik maken van de regeling na 45 dienstjaren. Niet alleen in de zuivelindustrie zijn dergelijke regeling van toepassing ook in de bouw en de schoonmaakbranche zijn dergelijke afspraken aanwezig.
Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU)
De RVU is een regeling die bestemd is voor werknemers die zwaar werk uitoefenen. Door het verhogen van de AOW leeftijd wordt de pensioengerechtigde leeftijd opgerekt. Voor mensen met een zwaar beroep zou dat betekenen dat ze nog langer moeten doorwerken. Dit is vaak moeilijk haalbaar omdat mensen in zware beroepen last kunnen krijgen van slijtage of andere fysieke of mentale hindernissen.
Voorwaarde RVU
In twee van de drie cao-afspraken wordt echter wel de voorwaarde gesteld dat de werknemers vanwege het zware werk niet op een gezonde manier tot de pensioengerechtigde leeftijd moeten kunnen werken. Als ze hiertoe niet in staat zijn kunnen ze gebruik maken van de regeling. Werkgevers die de regeling bieden zullen werknemers een bedrag uitkeren om de periode van de uitdiensttreding tot de AOW leeftijd te overbruggen. Werknemers die gebruik willen maken van de regeling kunnen dit doen tot 2025.