Meer meisjes kiezen voor technische vmbo opleiding in 2023

er zijn in Nederland steeds meer meisjes die kiezen voor een opleiding in de techniek. In het schooljaar dat nu loopt zijn er ruim 20 procent meer meisjes die een technische vmbo-opleiding gaan volgen dan een jaar geleden. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland geeft aan dat de keuze van meisjes voor de techniek bijna net zo gewoon lijkt te worden als het kiezen voor een baan in het onderwijs of de zorg. Deze ontwikkeling is volgens Terpstra een belangrijke stap voor de sector. Echter is de toestroom van vrouwen in de techniek niet alleen goed voor de technische sector maar ook goed voor de vrouwen. De technische sector is namelijk een sector die veel mogelijkheden kan bieden en bovendien ook veel carrièrekansen.

Ontwikkelingen in de techniek

De afgelopen jaren heeft Terpstra al meerdere keren in het nieuws benoemd dat de installatiebranche staat te springen om vakmensen. Niet alleen door de energietransitie is de behoefte aan monteurs gestegen. Door de vergrijzing neemt ook de behoefte toe aan installatiemonteurs en elektromonteurs. In 2025 is er volgens Techniek Nederland een behoefte aan ongeveer 40.000 extra vakmensen. Komende donderdag 30 maart is organiseert Techniek Nederland Girls’ Day. Dat is een dag die er op gericht is om meisjes tussen de tien en vijftien jaar enthousiast te maken voor technische opleidingen en beroepen.

Meer meisjes in de techniek

Volgens Terpstra is de groeiende instroom van meisjes op technische opleidingen geen verassende ontwikkeling. Hij noemt een aantal voordelen van de technische sector. Het eerste voordeel is dat je in de techniek van alle sectoren de beste kans maakt om een succesvolle loopbaan te krijgen. Bovendien wordt de techniek tegenwoordig nog meer gemoderniseerd. Door nieuwe ontwikkelingen en innovaties wordt het werk steeds slimmer en minder fysiek zwaar. Daarom is er ook ruimte ontstaan in functies waarin communicatieve vaardigheden, creativiteit en intelligentie centraal staan. Naast uitvoerende technische functies is er ook steeds meer ruimte voor functies als adviseur, engineer, werkvoorbereider en andere functies in het middenkader. Hoewel er steeds meer meisjes kiezen voor het vmbo technische profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE) is het totale aantal meisjes op deze opleiding dit schooljaar nog 5,8 procent. In het schooljaar 2021/2022 was het aandeel 5 procent. Er is dus sprake van een groei.