Girls Day donderdag 30 maart 2023 Techniek Nederland

Morgen op donderdag 30 maart 2023 wordt de Girls Day gehouden. Dit is een initiatief van Techniek Nederland. Volgens deze organisatie is het aantal meisjes dat aan de slag wil in de techniek aan het groeien. De techniek heeft veel te bieden aan meisjes. Deze sector is enorm in ontwikkeling en er zijn zeer veel verschillende functies en sectoren. Dat maakt dat er wat te kiezen is, juist ook voor meisjes. Daarom is er morgen een speciale dag waarin meisjes die in de techniek willen werken of al in de techniek werken in het zonnetje worden gezet.

Girls’ Day

In het huidige schooljaar is het aantal meisjes dat heeft gekozen voor een technische opleiding op het vmbo ongeveer 21 procent hoger dan in het schooljaar van 2021-2022. Doekle Terpstra de voorzitter van Techniek Nederland geeft aan dat voor meisjes het steeds gewoner begint te worden om voor een technische opleiding en loopbaan te kiezen. Voor de sector betekent dit een vergroting van de instroom maar voor de vrouwen in de techniek zijn er ook grote voordelen. De techniek bevat namelijk een enorme hoeveelheid functies. Fysiek zwaar werk is bijna verdwenen en volledig overgenomen door machines. Daarnaast is er sprake van veel fijnere techniek en automatisering. Voor vrouwen is er veel te kiezen waardoor je een leven lang in de techniek kunt werken.

Technische bedrijven veranderen

De cultuur in technische bedrijven is ook aan het veranderen. Dat betekent dat er ook meer aandacht is voor communicatieve vaardigheden en creativiteit. Er ontstaan ook meer functies in het middenkader voor adviseurs, werkvoorbereiders, tekenaars, engineers en ander kantoorpersoneel. Maar ook in de uitvoerende techniek ontstaan meer functies omdat er sprake is van verregaande automatisering en mechatronica. Er komen meer elektronische systemen met een interface in woningen en bedrijfspanden. Deze moeten worden ingeregeld en uitgelezen. Al deze werkzaamheden maken duidelijk dat het fysieke werk in de techniek zich steeds meer verplaatst naar computers, domotica en andere vormen van fijnere technologie.

Duizenden vacatures

Er staan duizenden vacatures open waarop zowel mannen als vrouwen kunnen solliciteren. Dat zorgt er voor dat breed naar mogelijkheden wordt gekeken. Voor vrouwen is de techniek helaas nog redelijk onbekend maar gelukkig komt daar door de moderne ontwikkelingen verandering in.