McLaren Senna lanceert hypercar Senna december 2018

Luxeautomerk McLaren heeft een nieuwe sportwagen aan haar modellijn Ultimate Series toegevoegd. Het gaat hierbij om de Senna. Deze auto is vernoemd naar de legendarische Formule 1-coureur Ayrton Senna. Deze Braziliaan werd in 1988, 1990 en 1991 wereldkampioen Formule 1 in een racewagen van McLaren. Daarnaast werd de coureur in 1989 en 1993 tweede toen hij eveneens in een McLaren mee deed. In 1994 stapte Senna over naar het team Williams. In dat jaar verongelukte Senna tijdens de Grand Prix van San Marino op het circuit van Imola. De auto van McLaren is een eerbetoon aan de legendarische coureur. De Senna wordt in een beperkte oplage geproduceerd. In totaal worden er 500 exemplaren van dit type gebouwd. 

Technische gegevens McLaren Senna
De
McLaren Senna wordt aangedreven door een 4,0-liter biturbo-V8. Dit is een motorblok dat ook in de 720S hangt. In totaal levert de achtcilinder 800 pk en 800 Nm aan trekkracht. De autofabrikant heeft veel metalen gedeelten van de auto vervangen door koolstofvezel varianten waardoor het wagengewicht omlaag is gegaan. MvLaren heeft bijvoorbeeld het chassis en de carrosserie uit koolstofvezel gefabriceerd. Het totale gewicht van de Senna is door de toepassing van koolstofvezel uitgekomen op slechts 1.189 kilo.

Dat maakt dat de Senna de lichtste McLaren is die ooit is geproduceerd sinds de productie van de F1 die in 1992 werd gelanceerd. McLaren is natuurlijk een speciale sportwagenfabrikant en houdt daarom rekening met de stroomlijning van haar automodellen. Het sportwagenmerk heeft alles in het werk gesteld om de Senna zo aerodynamisch mogelijk te maken. Om dit te bewerkstelligen zijn er verschillende lijnen in het voertuig aangebracht. Verder is er gebruik gemaakt van een grote diffuser en forse achtervleugel. Deze moeten voor voldoende neerwaartse druk zorgen.

Wie in aanmerking wil komen voor een Senna heeft pech want de 500 exemplaren van de Senna zijn al vergeven. De kopers hebben voor de Senna 750.000 pond betaald. Dit is omgerekend 850.533 euro.