Internationaal ecocertificaat voor Hollandse garnalen in 2017

De visserij op Hollandse garnalen ontvangt een internationaal milieukeurmerk voor duurzame wildvangst. Dit is een zogenaamd ecocertificaat en wordt op dinsdag 12 december in ontvangst genomen door minister Carola Schouten van Landbouw en Visserij. Het gaat hierbij om een MSC-certificaat en de minister zal dit certificaat in Brussel ontvangen.

Wat is het MSC-certificaat?
De afkorting MSC staat voor Marine Stewardship Council. Dit is een onafhankelijke organisatie die een keurmerk en certificeringsprogramma heeft ontwikkeld voor de visserij. Niet alleen de Hollandse garnalenvissers krijgen het certificaat. De Hollandse vissers hebben samengewerkt met Deense en Duitse garnalenvissers. Ook de garnalenvisserij uit die landen zal het certificaat ontvangen. Vanaf 1 januari 2016 hebben ongeveer vierhonderd garnalenvissers uit deze drie drie landen een gemeenschappelijk beleid gevoerd met onder meer oogst- en technische regels en een onafhankelijk controlesysteem. Met deze inspanningen maken ze duidelijk dat de garnalenvissers gaan voor een duurzame aanpak. Ze gaan overbevissing tegen en zorgen er voor dat de visserij zo goed mogelijk in harmonie is met het milieu.

MSC-certificaat en de consument
Het
MSC-certificaat is een keurmerk dat de consument garandeert dat de garnalen uit een gezond en niet overbevist bestand komen. Ook maakt dit internationaal ecocertificaat duidelijk dat de Hollandse garnalen uit een visserij komen die goed wordt beheerd. Dit houdt onder andere in dat de bevissing een minimaal effect heeft op het ecosysteem.