Machinebankwerker worden in september 2020

Machinebankwerker is een term die je helaas niet vaak hoort in de techniek. Eigenlijk is machinebankwerker een verzamelnaam voor meerdere processen die worden gebruikt in met name de metaaltechniek om metaalproducten te maken. Een machinebankwerker kan vaak één of meerdere machines bedienen die worden gebruikt om een compleet product of halffabricaat te maken in de metaal of werktuigbouwkunde. Meestal geeft men werknemers die in de praktijk aan een bepaalde machine werken een functiebenaming die het proces beschrijft dat ze uitvoeren en beheersen. Zo wordt een machinebankwerker achter een kant- en zetbank een kanter genoemd of een zetter.

Verschillende functies

Een machinebankwerker die achter een draai- of freesbank werkt wordt draaier of frezer genoemd of in de bredere zin een verspaner. Daarnaast zijn er nog zagers, lasersnijders, robotlassers, buigers en ponsers. Het wordt duidelijk dat machinebankwerken een breed containerbegrip is waaronder meerdere vacatures en functies vallen. Het werken met machines in de metaal blijft de komende jaren van groot belang voor de technische sectoren in Nederland en dan met name de werktuigbouwkunde. In deze sector wordt veel gewerkt met machines en worden met behulp van machines zelfs nieuwe werktuigen oftewel machines gebouwd.

Veel werk weinig personeel

Voor machinebankwerkers blijft er werk maar het probleem is dat er een tekort is aan machinebankwerkers zoals verspaners en kanter- zetters (plaatwerkers). Om die reden worden verschillende BBL trajecten gestart waarin onervaren krachten worden opgeleid tot machinebankwerker. Wil je ook graag aan de slag met machines in de metaal? Wacht dan niet langer. Klik op de knop BBL Technicum in de menubalk van deze website of solliciteer direct op een functie als machinebankwerker door te klikken op vacatures Technicum.