Loonstijging zorgt er voor mensen meer kunnen lenen voor een koopwoning in 2023

De afgelopen tijd is er sprake van een toename in de inflatie. Het heeft even geduurd maar verschillende bedrijven hebben besloten om hun werknemers meer loon te geven. Daardoor nemen de inkomsten iedere maand toe en dat zorgt er voor dat mensen feitelijk ook iets hogere vaste lasten kunnen nemen. Dat klinkt heel hoopvol voor mensen die geld willen bieden op een woning. Budgetinstituut Nibud heeft kort geleden bepaald dat we in 2023 iets meer maximale hypotheek kunnen nemen dan in 2022. De loonstijgingen worden als reden genoemd. Het Centraal Planbureau heeft berekend dat de stijging in het salaris gemiddeld 3,7 procent is. Als mensen echter geen loonstijging krijgen heeft men juist minder ruimte om geld te lenen.

Er is echter nog iets dat men goed in de gaten moet houden. Men zou volgend jaar wellicht wat meer kunnen lenen maar de vaste lasten nemen ook toe. Zo kunnen mensen minder geld beschikbaar hebben elke maand omdat de kosten voor gas, elektrische stroom en voedsel omhoog zijn geschoten. Dat zorgt voor minder ruimte in de maandelijkse lasten. Ook als men een hoger loon krijgt zal de inflatie alsnog een enorm effect hebben op het geld dat men maandelijks overhoud. Het is dus zeker niet verstandig om het maximale te lenen elke maand.

Daarnaast gaat ook de hypotheekrente omhoog. Dat is een effect dat volgt op de verhoging van de rente van de ECB. De ECB wil dat men minder geld gaat uitgeven en de schuldenlast gaat afnemen. Kortom mensen moeten minder geld lenen en meer gaan sparen. De bubbel in de economie moet leeg lopen. Dat is ook het geval van met de woningmarktbubbel. Deze huizenbubbel is eerder ook leeg gelopen. Dat gebeurde toen vanaf ongeveer 2009 tot 2013. Het effect op de economie was toen enorm.