Mozambique is vanaf november 2022 ook exporteur van lng

Mozambique behoort nu ook officieel tot de landen die lng exporteren. Lng is aardgas dat vloeibaar is gemaakt. Door aardgas vloeibaar te maken kan het gemakkelijker worden getransporteerd. Het vloeibaar maken van aardgas is bijzonder gunstig omdat de vraag naar aardgas groot is in 2022. Dat zorgt er bovendien voor dat het aardgas getransporteerd kan worden naar de hoogste bieders. President Filipe Nyusi van Mozambique heeft zondag bekend gemaakt dat het transport van de eerste lading lng nu een feit is. Deze lading is uit de drijvende lng-installatie Coral Sul getransporteerd. Dit transport vormt een keerpunt voor het land.

Mozambique haalt aardgas vanuit een installatie op zee. Deze installatie is gelokaliseerd op ongeveer 2 kilometer onder de zeebodem. Voordat men echter aardgas kan winnen op zee moet er veel geld worden geïnvesteerd. Daarom heeft het Italiaanse bedrijf Eni naar schatting zo’n 7 miljard euro in het gasproject gestoken om het project te laten slagen. Voor de winning van lng wordt een speciale drijvende lng-fabriek gebruikt. Dergelijke fabrieken die gasvormig aardgas vloeibaar maken zijn zeer speciaal. Er zijn naast deze drijvende fabriek nog maar twee andere vergelijkbare exemplaren ter wereld. Dat is een fabriek van Shell in Australië en een fabriek van Petronas in Maleisië.

Het Amerikaanse energieagentschap EIA heeft aangegeven dat Mozambique na Nigeria en Algerije de grootste gasvoorraden in haar bezit heeft van het gehele Afrikaanse continent. Door de uitvoer van lng door Mozambique zijn er nu zeven Afrikaanse landen die exporteren. Zo voeren Nigeria en Algerije ook Egypte, Angola, Equatoriaal-Guinea en Kameroen lng uit naar andere landen. De ontwikkeling van de export van lng uit Mozambique is zeer welkom. De extra export van lng kan er voor zorgen dat de krapte op de wereldwijde gasmarkt wat wordt aangepakt. Rusland voert minder aardgas uit naar Europa. Daarom zoekt Europa andere leveranciers. Hoe meer leveranciers van lng er zijn hoe groter het aanbod. Een groter aanbod zorgt over het algemeen ook voor een lagere prijs.