Koperprijs naar recordniveau gestegen begin mei 2021

De prijs van koper is de afgelopen week naar een recordniveau gestegen. De prijs van een ton koper kwam op 10.340 dollar te liggen op de sluitingstijd van de London Metal Exchange. Dit bedrag is omgerekend 8.518 euro. Dit prijsniveau is ietsje lager dan de recordprijs die wat eerder op de dag werd genoteerd. Ook andere basismetalen zijn de afgelopen maanden in prijs gestegen. De prijsstijging van metalen is een gevolg van de economische ontwikkeling wereldwijd. Over de gehele wereld lijkt de economie zich te herstellen van de coronacrisis. Dat heeft er voor gezorgd dat er meer vraag is naar grondstoffen, ook de vraag naar metalen is toegenomen.

Vraag naar koper neemt toe

De vraag naar koper is extra hard gestegen. Het roodbruine metaal is namelijk een goede geleider van elektrische stroom. Daarom wordt koper veel verwerkt in kabels voor elektriciteit. De energietransitie heeft er voor gezorgd dat er veel vraag is naar elektriciteitskabels en andere componenten die voor een groot deel uit koper bestaan. De economie van China is verantwoordelijk voor de productie van veel onderdelen. Daarom is de Chinese economie, goed voor ongeveer de helft van de wereldwijde kopervraag. Nu deze economie in China weer aan het herstellen is neemt de vraag naar onder andere koper aanzienlijk toe.

Energietransitie

Daarnaast zorgen investeerders er voor dat de prijs van koper verder in de lift komt. De investeerders op de metaalmarkt hebben namelijk in hun analyses rekening gehouden met een stijging van de koperprijs. Door de energietransitie zou de prijs van koper steeds meer gaan toenemen. Door de energietransitie zit er gemiddeld vier keer zo veel koper in een elektrische auto dan in een benzineauto. Bovendien wordt er veel koper toegepast bij het aansluiten van offshore windturbines aan elektrische netwerken op het vasteland. Het aanbod van koper zal echter nauwelijks in de praktijk toenemen. Er worden niet snel nieuwe voorraden koper gevonden. Het openen van nieuwe kopermijnen is niet eenvoudig en bovendien erg kostbaar.