Koers bitcoin onder 40.000 gedaald op woensdag 19 mei 2021

De koers van de bitcoin gaat onderuit. De bitcoin is een digitale munt en het bekendste voorbeeld van cryptovaluta. Vorige maand was de koers van de bitcoin nog 64.895,22 dollar. Dat was een absoluut record. Inmiddels is de bitcoin gedaald naar een koers onder de 40.000 dollar. Dat is omgerekend bijna 33.000 euro.

Bitcoin onder druk

De bitcoin staat onder druk. De afgelopen tijd zijn er verschillende ontwikkelingen geweest die er voor hebben gezorgd dat de bitcoin als beleggingsmateriaal niet populair is. Met name de kritiek van Tesla-topman Elon Musk over de duurzaamheid van de cryptomunt heeft een grote impact gehad. Het maken van bitcoins zo teveel elektrische energie kosten en die zo voornamelijk uit fossiele brandstoffen komen in 2021. Daarom werd de bitcoin niet meer als betaalmiddel geaccepteerd voor Tesla’s.

Bezwaren tegen cryptovaluta

Niet alleen Tesla heeft bezwaren met betrekking tot de bitcoin. Ook de overheid van China heeft aangegeven dat het gebruik van cryptomunten aan banden moet worden gelegd. De bitcoin wordt door steeds meer landen niet meer als alternatieve valuta beschouwd. Dat heeft er voor gezorgd dat de munt een behoorlijke daling in de waarde heeft gekregen. In het najaar van 2020 was de bitcoin juist nog met een behoorlijke opmars bezig. In september 2020 was de bitcoin nog 10.000 dollar. De waarde naam toe tot een aanzienlijke 55.000 dollar in februari 2021. Vervolgens heeft de munt een aantal schommelingen in de aarde gehad maar belandde de koers zelfs boven de 60.000.

Coronacrisis en cryptovaluta

De handel in cryptovaluta heeft dus tijdens de coronacrisis een opleving gehad. Nu de coronacrisis langzaam maar zeker wordt overwonnen is ook de interesse in beleggen in cryptovaluta aan het afnemen. Of deze twee ontwikkelingen met elkaar verband houden is moeilijk te zeggen maar het is wel opmerkelijk. In de afgelopen 24 uur echter daalde de waarde van de bitcoin met ruim 12 procent. Dit heeft in ieder geval de organisatie CoinMarketCap aangegeven. Deze website volgt verschillende platforms waarop cryptomunten worden verhandeld. Op dit moment staat de cryptomunt op het laagste punt in ruim drie maanden.