Justitie Amerika onderzoekt kartelvorming bij technologiebedrijven in 2019

Er wordt door het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek gestart in 2019 naar mogelijke vorming van kartels tussen grote technologiebedrijven in de Verenigde Staten. Dit bericht werd bekend gemaakt door de zakenkrant The Wall Street Journal afgelopen dinsdagavond. Het bericht werd gepubliceerd op basis van bronnen die niet bij name zijn genoemd. Even later heeft het ministerie van justitie het bericht bevestigd.

Niet alle technologiebedrijven zullen worden onderzocht. Het gaat met name om de grote technologische bedrijven die ook wel techgiganten worden genoemd. Voorbeelden hiervan zijn Google-moederbedrijf Alphabet, Amazon, Apple en Facebook. Deze bedrijven worden onderzocht op zogenaamde concurrentieverstoring. Deze zou plaats kunnen vinden in het aanbieden van dienst van deze bedrijven op internetplatforms. Ook bij het aanbieden van diensten in sociale media en webwinkeldiensten zou er sprake kunnen zijn van zogenaamde kartelvorming. De aandeelhouders zijn niet gerust over dit onderzoek. Daarom gingen de koersen van grote techbedrijven omlaag in de nabeurs van dinsdag.

Met het onderzoek wil het ministerie gaan aantonen “of en hoe toonaangevende online platforms hun marktpositie hebben bereikt en of die zich bezighouden met praktijken die de concurrentie hebben beperkt, innovatie hebben belemmerd of anderszins klanten hebben benadeeld”. Dit staat in de verklaring van het ministerie. Het ministerie maakte echter niet bekend om welke bedrijven het gaat. In de verklaring gaf het ministerie aan dat ze zich zal richten op bedrijven die die zich bezig houden met “zoeken, sociale media en een aantal online retaildiensten”. Door deze algemene beschrijving lijken Amazon, Alphabet, Facebook en mogelijk ook Apple waarschijnlijk in het onderzoek meegenomen te worden