Inflatie eurozone in januari 2016 lager dan gedacht

De inflatie in de eurozone is aan het begin van 2016 lager dan men eerder had verwacht. In januari 2016 kwam de inflatie uit op 0,3 procent op jaarbasis. Uit definitieve cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat is gebleken dat de geldontwaarding in de Eurozone lager is dan in een voorlopige raming werd gemeld. Donderdag 25 februari 2016 zijn door Eurostat de definitieve cijfers naar buiten gebracht.

In een eerdere raming werd nog een geldontwaarding van 0,4 procent genoemd voor de euro. Verschillende economen hadden de verwachting uitgesproken dat dit percentage stand zou houden. In december 2015 kwam de geldontwaarding in de eurozone nog uit op 0,2 procent. De inflatie is een gevolg van de energieprijzen die in het eurogebied sterk zijn gedaald.

Reactie van Technisch Werken
Als de prijzen dalen is dat gunstig voor consumenten. De geldontwaarding gaat omlaag als consumentenproducten minder gaan kosten. In verschillende Europese landen zijn de consumentenprijzen de afgelopen maanden of zelfs jaren gedaald. In Nederland was dit de afgelopen maand 0,2 procent.

Bedrijven proberen met goedkopere producten de consumenten te prikkelen tot kopen. Maar desondanks komen veel bedrijven ook in moeilijkheden. Winkelketens hebben het zwaar in Nederland. Aan het begin van 2016 is één van de grootste warenhuizen in Nederland nog failliet gegaan. Dat heeft ook gevolgen voor andere ondernemers.

De binnenlandse bestedingen worden voor een deel via internet gedaan omdat dit makkelijk is en vooral goedkoop. Bedrijven die via internet verkopen besparen kosten omdat ze geen dure winkelpanden hoeven te huren met personeel. Gevolg is wel dat andere bedrijven die wel winkelpanden hebben moeten bezuinigen om de concurrentiestrijd aan te kunnen gaan. Daardoor kan ook personeel ontslagen worden en dat is niet goed voor de arbeidsmarkt.