Industrie heeft last van handel in namaakgoederen in 2019

De afgelopen jaren is de handel in namaakgoederen verder gestegen. Dit bericht is maandag 18 maart 2019 bekend gemaakt door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Volgens de organisatie is de handel in nepartikelen ongeveer 3,3 procent van de totale wereldhandel in beslag neemt.

Omvang van handel in nepartikelen
Als men kijkt naar de handel in geïmporteerde namaakgoederen dan had dit wereldwijd een totale waarde van 509 miljard dollar in 2016. Dit bedrag is omgerekend ongeveer 448 miljard euro. In 2013 was de omvang van nepartikelen in de wereldhandel nog 461 miljard euro. Dit was 2,5 procent van de totale wereldhandel.

Soorten nepartikelen
Nepartikelen zijn vooral bekend als kleding, schoenen en sierraden. Denk hierbij aan sportkleding, horloges en luxe tassen. Tegenwoordig worden echter veel meer artikelen nagemaakt. Parfums, medicijnen en speelgoed worden bijvoorbeeld ook veelvuldig nagemaakt door criminelen. Geheel nieuw is het namaken van bouwmaterialen en gitaren. De handel in namaakartikelen wordt steeds groter omdat steeds meer criminelen zich met deze vorm van oplichting bezig houden.