De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) heeft de TNO opdracht gegeven om het effect van het klimaatbeleid van de overheid te vertalen naar de arbeidsmarkt. Hieruit komt naar voren dat de werkgelegenheid aanzienlijk zal toenemen wanneer de energietransitie in Nederland in de versnelling komt. De komende jaren komen er tienduizenden banen bij voor elektromonteurs, installatiemonteurs en onderhoudsmonteurs in de energietechniek en installatietechniek. Deze conclusie werd echter in het onderzoeksrapport genoteerd voordat bekend werd dat de CO2 heffing voor het bedrijfsleven zou worden ingevoerd.
Volgens de NVDE zal de CO2-heffing echter nauwelijks invloed hebben op de werkgelegenheid. De vereniging denkt dat de werkgelegenheidseffecten van extra belasting op CO2-uitstoot eerder zal bijdragen aan de werkgelegenheid. De CO2 heffing moet er namelijk voor zorgen dat bedrijven meer gaan doen om de CO2 emissie te beperken. Door meer investeringen in het afvangen en opvangen van CO2 en andere maatregelen om de CO2-emissie te beperken kunnen ook meer mensen aan een baan geholpen worden.
Als bedrijven minder CO2 willen uitstoten zullen ze hun installaties moeten aanpassen. Daarvoor zijn ervaren onderhoudsmonteurs en installateurs nodig en de kans is groot dat er dan ook weer extra vacatures ontstaan. Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft wel aangegeven dat de CO2 belasting voor extra lasten voor het bedrijfsleven zorgt. Als bedrijven gaan bezuinigen ten gevolgen van de CO2-heffing kunnen er volgens de VNO-NCW extra banen verloren gaan.