Hypotheekverstrekkers zijn niet altijd transparant over oversluitboete in 2019

Een groot aantal hypotheekverstrekkers in Nederland is niet transparant over de boete die hypotheeknemers moeten betalen als ze hun hypotheek gaan oversluiten. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zou het overgrote deel van de hypotheekverstrekkers zich nog altijd niet houden aan de wettelijke leidraad voor oversluitboetes. Dit bericht werd afgelopen maandag bekend gemaakt door de online hypotheekadviseur Ikbenfrits.

Volgens het onderzoek van ikbenfrits zouden slechts drie van de twaalf hypotheekverstrekkers die onderzocht zijn voldoende duidelijkheid bieden met betrekking tot oversluitboetes en de berekening daarvan. Tijdens het onderzoek dat ikbenfrits heeft uitgevoerd werden door de hypotheekadviseur minimaal drie oversluitnota’s bekeken per hypotheekverstrekker. Er werd gekeken naar oversluitnota’s die werden verstrekt in de periode van september 2018 tot en met april 2019. Volgens het onderzoek zouden alleen de hypotheekverstrekkers Westland Utrecht, ING en ABN AMRO zich voldoende aan de wettelijke leidraad hebben gehouden.

De Rabobank scoorde het slechtste op het gebied van transparantie met betrekking tot de oversluitboete. Na de Rabobank was de SNS bank de minst transparante hypotheekverstrekker. Ook Woonfonds en Hypo Trust houden zich onvoldoende aan de wettelijke kaders. Argenta, Centraal Beheer, Florius, A.S.R. en Aegon laten ook steken vallen volgens Ikbenfrits