Nadat de ECB een paar weken geleden de beleidsrente opnieuw had verhoogd was het natuurlijk wachten op hypotheekrente verhogingen van hypotheekverstrekkers. Het duurde heel even maar banken en andere geldverstrekkers hebben afgelopen week wederom besloten om hun hypotheekrentes te verhogen. De afgelopen weken lopen de hypotheekrentes voortdurend op. De aanhoudende inflatie wordt daarbij als veroorzaker genoemd. Mensen die hun hypotheek voor een periode van twintig jaar willen vastzetten met een nationale hypotheekgarantie betalen nu gemiddeld 4,76 procent aan hypotheekrente. Dat is inmiddels 0,3 procentpunten hoger dan de hypotheekrente die men vier weken geleden gemiddeld betaalde voor een dergelijk hypotheek product.
Hypotheekrente in ontwikkeling
Als men kijkt naar andere hypotheekrentes dan val het op dat ook voor hypotheken die voor tien of dertig jaar worden gesloten de hypotheekrentes omhoog zijn gegaan. Ook deze stijgingen komen gemiddeld uit op 0,3 procentpunten. De stijgingen in de hypotheekrentes zullen waarschijnlijk een effect gaan hebben op de woningmarkt. Hoe hoger de hypotheekrentes hoe lager mensen kunnen bieden op een woning. Een stijging in de hypotheekrente zorgt er namelijk voor dat je met hetzelfde salaris of dezelfde inkomsten minder kunt lenen. Als de hypotheekrente omhoog gaat moeten de inkomsten ook omhoog gaan als men dezelfde biedingen wil plaatsen op de woningmarkt. Echter, de laatste tijd zijn er al verschillende cao loonsverhogingen doorgevoerd en Klaas Knot van DNB heeft al aangegeven dat aan de loonsverhogingen in Nederland al een einde lijkt te zijn gekomen.
ECB rente
De afgelopen jaren lagen de hypotheekrentes in Nederland bijzonder laag. Er was zelfs een periode waarin de hypotheekrentes ronde de 1,5 procent lagen. Toen had de ECB echter ook een rentepercentage in de min. Inmiddels is het rentepercentage van de ECB al dik in de plus. Toch daalt de inflatie niet heel hard. Vermoedelijk zal het effect van de ECB renteverhoging pas later merkbaar worden in de economie. Volgens sommigen zou er zelfs een recessie op de loer kunnen liggen in Nederland. De rentes voor hypotheken en andere lening zijn de afgelopen tijd ook verder omhoog gegaan. Daarentegen zijn de spaarrentes nog superlaag in Nederland.