Hypotheekrentes opnieuw gestegen in maart 2022

De rente op hypotheken is vorige week wederom gestegen. Dit is bekend gemaakt door Van Bruggen Adviesgroep op maandag 21 maart 2022. Volgens de adviesgroep ging het om stijgingen van gemiddeld meer dan 0,1 procentpunt. Bij de ING was er zelfs sprake van een stijging van 0,25 procentpunt. De afgelopen weken werden de hypotheekrentes nauwelijks verhoogd in tegenstelling tot begin dit jaar toen de hypotheekrentes ook verhoogd werden.

Door de toename in de inflatie is er echter sprake van een nieuwe tendens. Er worden verschillende rentepercentages verhoogd. De rentes die van toepassing zijn op de kapitaalmarkten zijn ook omhoog gegaan. Het gaat hierbij om de rentes die banken betalen als ze geld gaan lenen bij andere banken. Zo worden de marktrentes doorberekend naar de klanten van deze banken. Dat heeft dus direct effect op de hypotheekrente die nu dus verder omhoog is gegaan.

Van Bruggen Adviesgroep verwacht dat de verhoging van de hypotheekrentes van afgelopen week de komende tijd zal doorzetten. Dat betekent dat er nog nieuwe verhogingen in de hypotheekrente aanstaande zijn. Als iemand op dit moment een hypotheek voor 10 jaar vast zet onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan wordt gemiddeld 1,86 procent hypotheekrente betaald. Iemand die een hypotheek voor twintig jaar wil vastzetten zal daarvoor gemiddeld 2,21 procent hypotheekrente moeten betalen. De hypotheekrente staat dus nog wel heel laag in 2022. Ongeveer tien jaar geleden moesten huizenkopers rekening houden met hypotheekrentes van hoger dan 5 procent.