Hypotheekrentes opnieuw gestegen in maart 2022

Een groot aantal hypotheekverstrekkers heeft in de afgelopen week hun hypotheekrente opnieuw verhoogd. De stijgingen in de hypotheekrente komen bovenop eerdere verhogingen in de hypotheekrente. Doordat de verhogingen doorzetten is onder andere het tarief voor iemand die een hypotheekrente tien jaar wil vastzetten met NHG-garantie sinds oktober verdubbeld. Dit bericht werd maandag 28 maart 2022 bekend gemaakt door Van Bruggen Adviesgroep.

Hypotheekrentes

Naast dit rentetarief zijn ook andere hypotheekrentes de afgelopen zes maanden behoorlijk gestegen. Volgens de advies groep betaald iemand nu gemiddeld 2,36 procent rente voor een hypotheek met een looptijd van 20 jaar onder NHG. In de maand oktober van 2021 was dit percentage nog 1,33 procent. In die maand stond hypotheekrente historisch laag. Vanaf de maand oktober vorig jaar is de hypotheekrente met kleine stappen omhoog gegaan.

Afhankelijk van verschillende factoren

Het einde aan de lage hypotheekrente is het gevolg van verschillende factoren. Zo is er sprake van een hoge inflatie. Door de hoge inflatie is ook de marktrente omhoog gegaan. De marktrentes zijn de rentes die banken bij elkaar in rekening brengen als ze geld bij elkaar lenen. De marktrentes worden door banken doorberekend in hun eigen producten. Hierbij kun je denken aan leningen zoals hypotheken voor huizenkopers.