Hypotheekrente op laagste niveau in september 2021

De hypotheekrente voor hypotheken steeg in het derde kwartaal van 2021 een klein beetje. Het ging hierbij om de hypotheekrente voor hypotheken die zowel met als zonder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn afgesloten. De stijging in de rente was echter maar van korte duur. Inmiddels is de hypotheekrente opnieuw gedaald. Daardoor is de hypotheekrente inmiddels weer op het laagste niveau beland in twee jaar tijd. Vanaf 2019 was de hypotheekrenten in Nederland niet meer zo laag als in september 2021. Dit bericht werd op vrijdag 3 september 2021 bekend gemaakt door de hypotheekadviseur De Hypotheker.

Laagterecord hypotheekrente

Het laatste laagterecord op dit gebied werd bereikt in maart 2020. Vanaf dat moment is de hypotheekrente in Nederland een klein beetje gestegen en gedaald. De schommelingen in de rente waren niet heel groot. Vanaf juli 2021 was er echter weer een duidelijke tendens merkbaar. Toen daalde de hypotheekrente opnieuw. Inmiddels is de hypotheekrente zover gedaald dat het laagterecord van vorig jaar is bereikt en zelfs is verbroken.

Rente op hypotheken

In de praktijk betekent dit dat je voor een rentevaste hypotheek met NHG over een periode van tien jaar een rente van 1,01 procent betaald. Voor een hypotheek met een vaste rente voor dertig jaar betaal je 1,57 procent. Dit zijn zeer lage percentages. De rente kan wellicht nog iets gaan zakken volgens De Hypotheker zal het niet lang duren voor de hypotheekrente onder de 1 procent zakt. Er zijn echter verschillende hypotheekproducten. Afhankelijk van de hypotheekvoorwaarden wordt ook de rente bepaald en vastgesteld.

NHG

Een hypotheek onder de NHG is voor veel hypotheeknemers gunstig en bovendien veilig. Bij onverwachte vervelende situaties zoals het verlies van een baan kan de NHG de NHG Hypotheeknemer beschermen. Tegen bepaalde voorwaarden kan men bij een verplichte verkoop van een woning gevrijwaard worden van een restschuld. Omdat deze garantie meer bescherming biedt aan de hypotheeknemer is ook de bank meer verzekerd van haar geld. Om die renden worden voor NHG hypotheken lagere rentes in rekening gebracht.