Hypotheek voor waterwoningen vanaf 2017

Waterwoningen zouden een oplossing kunnen vormen voor het woningtekort in bepaalde delen van Nederland. Door een gebrek aan bouwkavels op het land en een enorme hoeveelheid bestaande bebouwing zal men moeten kijken naar creatieve oplossingen voor de tekorten aan woningen in bepaalde steden. Wanneer er in deze steden of rondom deze steden behoorlijk wat water beschikbaar is dan kan het interessant lijken om waterwoningen te bouwen.

Wat zijn waterwoningen?
Waterwoningen zijn woningen die drijven op het wateroppervlak. Dit houdt in dat de waterwoningen geen fundament hebben zoals traditionele woningen die die doormiddel van heipalen in de grond verankerd zijn. Met het fundament kan men dus ook geld besparen want er hoeft niet geheid te worden. Toch is het bouwen van waterwoningen minder eenvoudig dan het lijkt. Men moet namelijk ook een kavel hebben voor deze woningen. Dit kavel is echter een bepaald wateroppervlak. Wanneer mensen waterwoningen willen laten bouwen kan het hypotheekvraagstuk ook een rol spelen. Banken en hypotheekverstrekkers willen bij het verlenen van een hypotheek wel de zekerheid hebben dat de woning lang op een plek blijft. Als dit onzeker is zullen de waterwoningbezitters aangewezen zijn op een woonboothypotheek.

Woonboothypotheek
Een aantal grote hypotheekverstrekkers zoals ABN Amro en Aegon bieden deze woonboothypotheken niet aan. En in 2016 is ook de voormalig marktleider ING hiermee gestopt omdat er op jaarbasis nog geen paar honderd woonboothypotheken werden verstrekt. Daardoor werd de woonboothypotheek voor de ING een onzeker product. De relatief dure woonboothypotheek van Rabobank blijft daardoor over.

Gemeenten denken mee
Sommige gemeenten denken met de bewoners van waterwoningen mee. Een bewoner van waterwoningen in Woerden heeft tegenover nieuwswebsite nu.nl aangegeven dat de gemeente een oplossing heeft bedacht. Deze gemeente heeft namelijk het water onder de woningen verkocht als eigen grond en heeft de bewoners vaste nutsvoorzieningen gegeven. Door de permanente woonvergunning was het voor de bewoners van de waterwoningen mogelijk om een normale woonhuishypotheek af te sluiten.