Hyperloop testcentrum zorgt in 2019 voor onrust omwonenden in Groningen

Afgelopen vrijdag werd bekend gemaakt dat in Groningen een Europees testcentrum zal worden gebouwd voor de hyperloop. Dit testcentrum zou Groningen goed op de kaart zetten als technologieprovincie in het noorden. Helaas heeft men ook bij deze beslissing niet veel rekening gehouden met de inwoners van de provincie zelf. Net als bij de gaswinning is met volledig tekortgeschoten in het creeren van draagvlak onder de inwoners van Groningen.

Volgens een inwoner van het landelijke gebied waar de testbuis zal worden geplaatst waren de burgers hiervan niet op de hoogte. Het uitzicht zal worden verknalt door een grote witte buis. Door deze witte buis worden capsules verplaatst. Dat gebeurt in vacuüm buizen omdat hierdoor de weerstand zeer gering is. Een geweldige technologische ontwikkeling. Maar omwonenden zijn minder blij. Het vrije uitzicht van de omwonenden zal aanzienlijk worden bepaald door de buis die langs het Slochterdiep zal worden geplaatst in de buurt van Meerstad.

Aan het begin van januari 2020 zal een bijeenkomst worden gehouden voor buren. Tijdens deze bewonersbijeenkomst zal de gemeente luisteren naar vragen en opmerkingen van de bewoners van dit gebied. De komende jaren zal het testcentrum voor de hyperloop worden gebouwd. Pas in 2022 zal dit testcentrum naar alle waarschijnlijkheid in gebruik genomen worden. Dan gaan de eerste capsules door de witte buis heen om een aantal testen uit te voeren. De omwonenden willen eerst echter een pakket van eisen neerleggen. Ze voelen zich benadeeld door deze beslissing. Er wordt geen rekening gehouden met de wensen en het uitzicht van de mensen die in dit gebied wonen.