Huizenprijzen zijn tussen 2013 en 2022 ongeveer verdubbeld

De prijzen van huizen zijn in de afgelopen negen jaar verdubbeld. In juli 2022 lagen de prijzen van huizen in Nederland gemiddeld 99 procent hoger dan in juni 2013. Dit is naar voren gekomen uit cijfers die door het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn gepubliceerd. In juni 2013 lagen de prijzen van bestaande koopwoningen daalden op het laagste punt van de afgelopen jaren. Dat kwam door de kredietcrisis die de huizenbubbel of huizenmarktcrisis tot gevolg had. Vanaf juni 2013 zijn de woningprijzen in Nederland vrijwel zonder stop gestegen.

De enorme stijging in de huizenprijzen is het gevolg van verschillende oorzaken. Er is een groot tekort aan koopwoningen waardoor de huizenjacht is geëscaleerd. De woningprijzen zijn hoger geworden. Er zijn verschillende woningzoekers die bereid waren om over te bieden. Daarnaast zijn de financieringsmogelijkheden van koopwoningen verruimd. Dit heeft er voor gezorgd dat er hogere bedragen konden worden geboden. De hypotheekrente stond historisch laag waardoor men een hoge prijs kon bieden en verhoudingsgewijs toch een laag maandbedrag aan hypotheek hoefde te betalen.

Toch is aan de stijging een einde gekomen. Althans daar lijkt het op want in juli 2022 zijn de huizenprijzen in Nederland voor de derde maand op rij minder hard gestegen dan in die maand daarvoor. Het aantal transacties op de woningmarkt is bovendien ook afgenomen ten opzichte van 2021. Zo werden in de eerste zeven maanden van 2022 in totaal 107.722 huizen verkocht. Dit aantal ligt 22 procent lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. De daling in het aantal transacties heeft te maken met stijgende hypotheekrentes en de te hoge woningprijzen. Veel mensen kunnen de maandlasten van de hogere woningprijzen niet betalen nu de hypotheekrente zo hoog staat.