Huizenprijzen stijgen in juli 2018 met 9 procent

Bestaande koopwoningen zijn in de maand juli met 9 procent in prijs gestegen ten opzichte van dezelfde maand afgelopen jaar. Volgens het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de prijs van koopwoningen in Nederland nog nooit op zo’n hoog niveau geweest als in afgelopen maand. Het Kadaster en het CBS hebben dinsdag 21 augustus 2018 cijfers bekend gemaakt over de woningmarkt in Nederland.

Volgens de organisaties ligt de prijs van koopwoningen in Nederland gemiddeld sinds mei 2018 al hoger dan augustus 2008. De maand augustus 2008 wordt vaak als een ijkpunt gebruikt omdat die maand vlak voor de economische crisis de maand was met het hoogste prijsniveau voor koopwoningen in Nederland. Na mei 2018 bleven de prijzen van koopwoningen echter stijgen. Daardoor werd de prijs van koopwoningen in juni en juli op een nog hoger niveau gebracht. Inmiddels liggen de prijzen van koopwoningen op het hoogste niveau sinds de prijsindex in 1995 werd gestart.

In juni 2013 lagen de prijzen van koopwoningen op een historisch dieptepunt. Dat is niet verwonderlijk want die maand kwam de economische crisis het sterkste tot uiting. Ten opzichte van deze maand liggen de woningprijzen in Nederland maar liefst meer dan 30 procent hoger. Toch is de woningmarkt niet gezond en geven de woningprijzen een vertekend beeld. Het aanbod aan koopwoningen is in Nederland namelijk laag waardoor de woningprijs automatisch omhoog gaat. Dat is een logische marktwerking maar men kan daardoor niet zeggen dat de waarde koopwoningen ook daadwerkelijk omhoog is gegaan. Bovendien ligt de gemiddelde hypotheekrente laag waardoor mensen meer kunnen lenen voor een woning. Dat zorgt er ook voor dat de prijs van koopwoningen omhoog gedreven wordt.